Obavijesti Video Pretražite Navigacija
zzz... zzz.. nepodnošljivo!

VIDEO Osječko-baranjski župan o najezdi komaraca: ''To nije naš posao, gradovi i općine traže krivca u nekom drugom''

Aktualno Galerija Komarac pije krv (Foto: Dnevnik.hr) Komarac pije krv (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Komarci, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Komarci, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Zaprašivanje komaraca avionom (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Zaprašivanje komaraca avionom (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Najezda komaraca Galerija 1/4 >>
Osječko-baranjski župan Ivan Anušić prozvao je gradove i općine u županiji koji nisu tretirali protiv komaraca, a sada, kaže, prebacuju odgovornost. Čitatelji su nam poslali snimke koje svjedoče koliko je nepodnošljiv život s tim insektima.

''Kada se prošle godine dogodila enormna najezda komaraca na području cijele Osječko-baranjske županije, morali smo intervenirati. Osječko-baranjska županija preuzela je i inicijativu i financijsku obvezu aviotretiranja komaraca jer je postalo jasno da su pojedini gradovi i općine propustili reagirati na vrijeme. Preuzeli smo njihovu zakonsku obvezu i potrošili 3,5 milijuna kuna proračunskih sredstava iako to nije naša obveza niti odgovornost. Vlada RH se uključila s 1,7 milijuna kuna i problem komaraca riješili smo aviotretiranjem, za što je ukupno izdvojeno ukupno 5,2 milijuna kuna'', podsjetio je u priopćenju župan Ivan Anušić.

Pročitajte i ovo Ilustracija U Osijeku Na suzbijanje krvopija potrošeno više od milijun eura i još nije gotovo: "Ova godina je bila iznimno zahtjevna" Plikovi nakon uboda komaraca najezda komaraca Još lošije nego prošle godine? ''Situacija je dramatična, ubijaju nas. Dečko je imao 20 plikova po leđima''

Navodi da su, kako se isto ne bi ponovilo ove godine, donijeli Strategiju kontrole komaraca koja uključuje borbu protiv komaraca 365 dana u godini. ''Gradovi i općine trebali su na gradskim i općinskim vijećima usvojiti navedenu Strategiju jer im ona daje kompletne smjernice za borbu protiv komaraca'', objašnjava.

''Traže krivca u nekom drugom''

Dodaje da su 23. siječnja održali Koordinaciju sa svim gradonačelnicima i načelnicima i ponovo ih upozorili na pravovremenu borbu protiv komaraca. ''Naš Zavod za javno zdravstvo kontinuirano provodi monitoring i daje smjernice za tretiranje, a pojedini gradovi i općine ne uvažavaju njihove preporuke. Danas ponovno na području županije imamo sličnu situaciju kao i prošle godine i umjesto da tretiraju u skladu s preporukama, poneki gradovi i općine traže krivca u nekom drugom'', upozorava župan.

Prvenstveno, kaže, misli na Grad Osijek, koji ponovo upire prstom u susjedne općine i ZZJZ Osječko-baranjske županije. Odbacio je tvrdnje da se čekaju preporuke Zavoda jer ih on, kaže, izdaje kontinuirano od početka godine. ''Preporuke su izdane i za aviotretiranje i za tretiranje sa zemlje za ovaj tjedan, a odluka o provedbi je na gradovima i općinama. Županija ne može svake godine preuzimati komunalnu dužnost koja je u nadležnosti gradova i općina. Tu obvezu i dužnost moraju preuzeti upravo gradovi i općine koje prihoduju od poreza, prireza, zakupa, komunalnih naknada i doprinosa te poreza na dohodak. Zbog specifičnosti naše županije dio novca moraju usmjeriti za borbu protiv komaraca 365 dana u godini'', zaključuje župan u priopćenju.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene