Obavijesti Video Pretražite Navigacija
zzz... zzz.. nepodnošljivo!

VIDEO Osječko-baranjski župan o najezdi komaraca: ''To nije naš posao, gradovi i općine traže krivca u nekom drugom''

Aktualno Galerija Komarac pije krv (Foto: Dnevnik.hr) Komarac pije krv (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Komarci, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Komarci, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Zaprašivanje komaraca avionom (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Zaprašivanje komaraca avionom (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Najezda komaraca Galerija 1/4 >>
Osječko-baranjski župan Ivan Anušić prozvao je gradove i općine u županiji koji nisu tretirali protiv komaraca, a sada, kaže, prebacuju odgovornost. Čitatelji su nam poslali snimke koje svjedoče koliko je nepodnošljiv život s tim insektima.

''Kada se prošle godine dogodila enormna najezda komaraca na području cijele Osječko-baranjske županije, morali smo intervenirati. Osječko-baranjska županija preuzela je i inicijativu i financijsku obvezu aviotretiranja komaraca jer je postalo jasno da su pojedini gradovi i općine propustili reagirati na vrijeme. Preuzeli smo njihovu zakonsku obvezu i potrošili 3,5 milijuna kuna proračunskih sredstava iako to nije naša obveza niti odgovornost. Vlada RH se uključila s 1,7 milijuna kuna i problem komaraca riješili smo aviotretiranjem, za što je ukupno izdvojeno ukupno 5,2 milijuna kuna'', podsjetio je u priopćenju župan Ivan Anušić.

Pročitajte i ovo Roj komaraca u Višnjevcu (Foto: Čitatelj) Nema olakšanja Stravična snimka iz predgrađa Osijeka: "Ovako je u Višnjevcu dva sata nakon tretiranja komaraca" Komarci u Osijeku (Foto: Facebook/Igor Ižaković) "Svake godine isto" Stravični prizori iz Osijeka; građane napadaju rojevi komaraca: "Situacija je neizdrživa"

Navodi da su, kako se isto ne bi ponovilo ove godine, donijeli Strategiju kontrole komaraca koja uključuje borbu protiv komaraca 365 dana u godini. ''Gradovi i općine trebali su na gradskim i općinskim vijećima usvojiti navedenu Strategiju jer im ona daje kompletne smjernice za borbu protiv komaraca'', objašnjava.

''Traže krivca u nekom drugom''

Dodaje da su 23. siječnja održali Koordinaciju sa svim gradonačelnicima i načelnicima i ponovo ih upozorili na pravovremenu borbu protiv komaraca. ''Naš Zavod za javno zdravstvo kontinuirano provodi monitoring i daje smjernice za tretiranje, a pojedini gradovi i općine ne uvažavaju njihove preporuke. Danas ponovno na području županije imamo sličnu situaciju kao i prošle godine i umjesto da tretiraju u skladu s preporukama, poneki gradovi i općine traže krivca u nekom drugom'', upozorava župan.

Prvenstveno, kaže, misli na Grad Osijek, koji ponovo upire prstom u susjedne općine i ZZJZ Osječko-baranjske županije. Odbacio je tvrdnje da se čekaju preporuke Zavoda jer ih on, kaže, izdaje kontinuirano od početka godine. ''Preporuke su izdane i za aviotretiranje i za tretiranje sa zemlje za ovaj tjedan, a odluka o provedbi je na gradovima i općinama. Županija ne može svake godine preuzimati komunalnu dužnost koja je u nadležnosti gradova i općina. Tu obvezu i dužnost moraju preuzeti upravo gradovi i općine koje prihoduju od poreza, prireza, zakupa, komunalnih naknada i doprinosa te poreza na dohodak. Zbog specifičnosti naše županije dio novca moraju usmjeriti za borbu protiv komaraca 365 dana u godini'', zaključuje župan u priopćenju.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene