Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Od predsjednika osječkog HSP-a Gordana Matkovića, stranke koja je s devet mandata relativan izborni pobjednik osječkih lokalnih izbora, doznaje se da na jučerašnju pismenu ponudu koalicije i prijedlog za sastanak HDZ, treća stranka s pet mandata, još nije odgovorio.


HSP i predsjednik Đapić "ne će u nedogled čekati odluku HDZ-a" te da će početi pregovore s drugima, izjavio je Matković.

Vezani članci Hrvoje Marušić Predsjednik splitskog HSP-a s još sedam članova istupio iz stranke, tražili ostavku Predsjedništva Slika nije dostupna Osijek: HSP ponudio koaliciju HDZ-u, SDP-u i HNS-u

Izjavio je kako je još jučer očekivao da će se sastati s predsjednikom Gradskog odbora HDZ-a Draganom Kovačevićem te da ne razumije zašto se "barem nisu očitovali o nekom drugom terminu ili zatražili neko vrijeme za donošenje odluke". Ni danas prijepodne nismo dobili nikakvu službenu obavijest, kazao je Matković.

Kako je rekao, najlogičnije je koalirati s HDZ-om koji ima pet mandata te bi to bila čvrsta koalicija," to više što su im i izborni programi kompatibilni".

Predsjednik osječkog HDZ-a Kovačević jučer je novinarima izjavio kako će odluku o koaliciji ta stranka donijeti na sjednici Odbora kao i pregovaračke pozicije.

Od Josipa Salapića, političkog tajnika Gradskog i Županijskog odbora HDZ-a, se doznaje kako se "danas sigurno ne će održati sjednica Gradskog odbora HDZ-a" te da će "to biti vjerojatno sutra".

Potvrdio je da HSP-u nisu službeno odgovorili na jučerašnji poziv na sastanak i dogovor u vezi s koalicijom. Kako je rekao, danas se susreo s predsjednikom HSP-a Đapićem i rekao mu da će se sjednica Odbora najvjerojatnije održati sutra.

Biljana Borzan, predsjednica osječkog SDP-a, koji je osvojio tri mandata, odbacila je danas tvrdnje u medijima da su s njom razgovarali i iz HSP-a i HDSSB-a. Dodala je kako se nadala da će se "bez problema sastaviti gradska vlast HSP-a i HDZ-a, ali očito problemi počinju jer obje stranke prije svega žele svoga kandidata za gradonačelnika".

Predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić kazao je kako je "HSP relativan izborni pobjednik s najvećim brojem mandata i razumljivo je da mu pripada pravo stvaranja koalicije" te da oni i njihov koalicijski partner HSS nisu ni s kim razgovarali o mogućim koalicijama. Dodao je kako je "čestitao Đapiću na pobjedi i poželio da se što prije sastavi gradska vlast".

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak, čija je stranka s HSU-om i Zelenima Hrvatske osvojila dva mjesta, rekao je da ih nitko nije zvao niti s njima pregovarao. Želja mu je da se što prije dogovori koalicija, a najlogičnije je da to bude HSP i HDZ te da počne djelovati gradska vlast jer Osječani to zaslužuju.

Ne pada nam na pamet sudjelovati u dugotrajnim pregovorima i gubiti vrijeme kao prošli put, ali smo spremni, "ako ne ide drukčije, biti vaga jer je sve bolje nego ponoviti izbore".