Jak vjetar u Zagrebu
Jak vjetar u Zagrebu Foto: Marko Lukunic/Pixsell

Crveni meteoalarm, što označava izuzetno opasno vrijeme, upaljen je duž jadranske obale zbog jakih udara bure i tramontane. U ostalim dijelovima Hrvatske, također zbog vjetra, označeno je žuto upozorenje.


Crveni meteoalarm upaljen je zbog jakih udara vjetra za cijelu hrvatsku obalu i dijelove zaleđa. Najjači udari orkanske bure, ponegdje i olujne tramontane, očekuju se na Kvarneru, u Velebitskom kanalu i u južnoj Dalmaciji, gdje bi udari vjetra mogli dostizati brzinu i do 185 kilometara na sat.

Vezani članci Jak vjetar, ilustracija Uskoro stiže osjetna promjena vremena, temperature niže i za 10 stupnjeva Bura i oluja izazvale štetu - 4 Olujni vjetar napravio je dar mar u Splitu: "Bilo je neugodno kad je dio stabla padao nama ispred očiju"

Ostali dio Hrvatske označen je žutom bojom, što predstavlja vrijeme koje je potencijalno opasno, također zbog snažnog vjetra čija bi brzina mogla biti sto kilometara na sat. 

Upozorenje Zagrepčanima

Iz zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama upozorili su građane kako su u srijedu za zagrebačko područje najavljeni olujni udari sjevernog vjetra s mogućim najjačim udarima do 105 kilometara na sat, što može uzrokovati brojne poremećaje.

"Prema najavama Državnog hidrometeorološkog zavoda, za Zagreb i zagrebačko područje najavljeni su olujni udari sjevernog vjetra, srednje brzine 40 – 55 km/h, s najjačim udarima od 55 do 105 km/h, koji mogu uzrokovati poremećaje u prometu, oštećenje konstrukcija, lomljenje i padanje grana", priopćili su iz ureda.

Ističu da su sve gradske i sve hitne službe u pripravnosti te će intervenirati prema potrebi, a građane mole za dodatni oprez.

Ograničenja u prometu

HAK javlja da je zabranjen promet za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle na dionici DC1 Vaganac – Korenica – Udbina – Gračac, na dionici brze ceste Solin – Klis i na državnoj cesti između graničnog prijelaza i mjesta Ličko Petrovo Selo.

Autocesta A1 oko 10 sati bila je otvorena za sav promet, ali je brzina na dijelu između čvorova Sveti Rok i Posedarje bila ograničena na 60 kilometara na sat.

Zbog vjetra je brzina na A6 Rijeka – Zagreb, između čvorova Bosiljevo II i Kikovica, ograničena na 60 kilometara na sat.

Zbog loših vremenskih uvjeta u prekidu je više trajektnih linija: Zadar – Preko, Zadar – Ist – Olib – Premuda, Split – Vela Luka, Ubli – Vela Luka – Split, Sumartin – Makarska i Sućuraj – Drvenik.

U prekidu je i brodska linija Mali Lošinj – Unije – Susak te katamaranske linije Olib – Silba – Premuda – Zadar, Split – Hvar – Vela Luka – Ubli, Split – Milna – Vis, Split – Bol – Jelsa, Milna – Rogač – Split te Split – Hvar – Korčula.

Trajektna linija Brestova – Porozina ne prevozi autobuse i kamione s više od 3 tone nosivosti. (S.Ve./Hina)