Slavonski grad Orahovica zbog svog zemljopisnog položaja zovu još i mala Švicarska. Odlučili su to iskoristiti i okrenuti se ulaganjima u turizam. S obzirom na već uloženo, ali i ambiciozne planove, možda uskoro i u Orahovici budu bogati kao u Švicarskoj.

Galerija


Na orahovačkom jezeru, podno Papuka, kupači uživaju u izvorskoj vodi. Jezero i okolicu na godinu posjeti više od 200 tisuća ljudi. Voditeljica TZ grada Orahovice Lana Jurkin nabrojala je što su sve pripremili. “Imamo tu odbojkaške terene, nogometne terene, igralište za djecu, biciklističke staze. Imamo pješačenje, planinarenje, geokečing“, rekla je Jurkin.

Vezani članci Turisti u Dubrovniku - 2 Korona uništila posezonu, ali nije sve izgubljeno. Dobre vijesti stižu s juga zemlje Murter u rujnu 2020. godine - 2 Epidemija koronavirusa ''pojela'' postsezonu: Svi smještaji spustili su cijene, može pomoći još samo vikend-turizam

Iznad jezera se nalaze vikendice i apartmani. Iznajmljivač Zdenko Makovec je među prvima odlučio ulagati u kontinentalni turizam. “Uglavnom su gosti iz Hrvatske. Znači naši iz Osijeka, Valpova, Vinkovaca, Slavonskog Broda, Virovitice, okolice, a imamo i stranaca“, kaže Makovec. Posjetitelja je sve više, Makovec ima rezervirano šesti, sedmi, osmi i deveti mjesec.

Novcem EU fondova ovaj mali slavonski grad kreće u još ozbiljniju turističku priču. S više od 80 milijuna kuna gradit će objekt s luksuznim sobama i urediti moderni turističko-rekreacijski centar, više o njemu rekla nam je gradonačelnica Orahovice Ana Marija Petin. “Centar koji će biti izgrađen ovdje u podnožju Papuka, jednako tako i bungalovi koji će biti za povećanje smještajnih kapaciteta ovdje uz jezero“, objasnila je Petin.

U gradu koji je izgubio mnoga radna mjesta i stanovnike, u turizmu vide priliku. “Grad nudi i niz olakšica upravo za one poduzetnike koji žele ulagati u turističku infrastrukturu“, dodala je Petin.

Orahovica nudi i druge atrakcije, detalje je iznjela Lana Jurkin. “Poput crkve sv. Lovre, Manastir sv. Nikole, kurije Hercegovac, kurije Mihalović, imamo i našu predivnu uspavanu ljepoticu Ružica grad“, kaže Jurkin.

Zbog zemljopisnog položaja nazivaju je „mala Švicarska". Ulaganjima u turizam i gospodarstvo, Orahovica to želi i postati.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr