Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Protiv načelnika Općine Lopar Alena Andreškića Uskok je nakon provedene istrage podignuo optužnicu na Županijskom sudu u Rijeci zbog podizanja 370.000 kuna pozajmica od općine bez ugovorenog roka povrata čime je, po tvrdnjama tužiteljstva, oštetio općinski proračun.


Optužen je za zlouporabu položaja i ovlasti jer je utvrđeno da je, kao načelnik općine, od 11. siječnja 2010. do 31. prosinca 2013. s ciljem stjecanja nepripadne imovinske koristi, u 72 navrata s općinom zaključio ugovore o novčanim pozajmicama od 1000 do 15.000 kuna, izvijestio je Uskok na svojoj internetskoj stranici.

Vezani članci Policija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Velika međunarodna akcija USKOK-a i policije: Uhićen poznati trgovac luksuznim automobilima i još deset osoba Zlatko Pinjuh, načelnik općine Čeminac (Foto: Dnevnik.hr) - 1 USKOK istražuje Pinjuha i sinove: Sumnjiči ih se za povlaštene kredite

Te poslove obavljao je protivno Zakonu o lokalnoj i regionalnoj samoupravi i Statutu Općine Lopar te bez odluke Općinskog vijeća. Nadalje, u odlukama o izvršavanju općinskog proračuna nije bila predviđena isplata novca iz proračuna za tu namjenu, izvijestio je Uskok.

Alen Andreškić danas se nije javljao na telefonske pozive. U izjavi za Novi list početkom 2015. nakon objavljenog izvješća revizije, utvrdio je da je pozajmice uzimao radi dobrobiti općine.

Kako je tada rekao, tim novcima je kupovao dokumentaciju koja je bila potrebna općini u imovinsko-pravnim postupcima. Tu dokumentaciju općina nije mogla otkupiti jer su nabavljani od fizičkih osoba koje te dokumente imaju u privatnim zbirkama i arhivima. Dodao je i da je pomoću tako nabavljenih dokumenata općina ostvarila veliku materijalnu dobit. Andreškić je tada ustvrdio da je u slučaju pozajmica sve provedeno prema pravilima i propisima jer se točno znalo tko je dužan vratiti pozajmice.

Općina Lopar je utemeljena 2006. izdvajanjem iz Grada Raba. Alen Andreškić (HDZ) je općinski načelnik od osnutka. (Hina)