Obavijesti Pretražite Navigacija
Karta požarne opasnosti

Opasnost nije prošla: Objavljena procjena kojim gradovima i mjestima najviše prijete novi požari

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nevladina organizacija Hrvatska udruga kriznog menadžmenta (HUKM) na svojoj je Facebook stranici objavila karte požarne opasnosti za idućih nekoliko dana na kojima se vidi koji su gradovi i mjesta na jugu Hrvatske u najvećoj opasnosti da na njima buknu novi požari.

Sušno razdoblje i visoke temperature nastavit će se i idućih dana diljem Hrvatske. Državni hidrometeorološki zavod je objavio upozorenje na opasnost od toplinskog vala u razdoblju od 20.-23. srpnja, prema kojem su u najvećoj opasnosti od toplinskog vala gradovi Zagreb, Karlovac i Knin.

Pročitajte i ovo U požaru kluba u Španjolskoj poginulo najmanje 13 osoba Poginulo 13 osoba Novi detalji tragedije u ŠpanjoIskoj: Izgorjele diskoteke nisu imale dozvolu za rad Sunce DHMZ upozorava Cijela Hrvatska u narančastom zbog visokih temperatura, stiže velika promjena vremena

Opasnost od novih požara i dalje je vrlo velika. Udruga za promicanje i razvoj upravljanja krizama i pružanja pomoći u katastrofama HUKM je na svojoj Facebook stranici objavila karte požarne opasnosti za Splitsko-dalmatinsku županiju od 19.-21. srpnja. 

Na karti se vidi kako su idućih dana u najvećoj opasnosti od novih požara Drniš, Knin, Benkovac, Šibenik, Vrgorac i Metković te mjesta u njihovoj okolici.

HUKM za procjenu stanja koristi senzore 7 satelita Europske svemirske agencije i NASA-e, Rapid Damage Assessment alate i podatke s meteoroloških postaja. Požarna opasnost računata je koristeći EMS Copernicus, ECMWF podatke, karakteristike terena i vrstu vegetacije. Iz udruge napominju kako u procjenu nije uračunata računata funkcija ranjivosti obzirom na moguće posljedice i otpornost zajednice te da u obzir nije uzet ljudski faktor u nastajanju požara koji je obično presudan.

Hrvatska udruga kriznog menadžmenta osnovana je 2003. godine. Do danas Udruga djeluje kao mjesto razmjene znanja, a čije članove u najvećem obimu predstavljaju sadašnji i bivši studenti stručnog studija Upravljanje u kriznim uvjetima i specijalističkog stručnog studija Krizni menadžment koji dolaze sa Veleučilišta Velika Gorica te ostali stručnjaci povezani sa sustavom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene