Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Psihologinja

Omogućila je djevojčici skrb, a onda umjesto hvale dobila zastrašivanje: "Ja sam stara garda, očeličena kroz sustav"

Aktualno Galerija Izjava Ministarstva obitelji i socijalne politike Izjava Ministarstva obitelji i socijalne politike Foto: Dnevnik Nove TV Igračka - 2 Igračka - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Igračka - 1 Igračka - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Igračka - 2 Igračka - 2 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Igračka - 1 Galerija 1/5 >>
Cijelu državu potresao je apel psihologinje Centra za socijalnu skrb Valerije Kanđere. Na Facebooku je objavila da je u njezinu uredu djevojčica od šest godina, s teškoćama u razvoju, bez roditeljske skrbi, koju je odbilo zbrinuti više od 30 ustanova. Djevojčica je naposljetku zbrinuta, ali psihologinji je poslan izvanredni nadzor.

Više od 30 institucija nije imalo mjesta za šestogodišnju djevojčicu bez roditeljske skrbi.

Troje je djelatnika s malenom djevojčicom u automobilu obilazilo ustanove i pokušalo pronaći smještaj. Ali tek nakon apela psihologinje Valerije Kanđere na Facebooku stvari su se pokrenule.

U potresnom statusu žurni smještaj zatražila je i od ministra Marina Piletića, čije je Ministarstvo o svemu već bilo obaviješteno, ali nije imalo rješenje.

Kad je sve izašlo u javnost, djevojčica je istog dana smještena u centar koji inače prima stariju djecu. Od Ministarstva nisu dobili rješenje - ali jesu izvanredni upravni nadzor.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Izborne jedinice Plenković optužio Milanovića da je namjerno propustio potpisati Zakon: "Misle da nismo prozreli takvu zlu namjeru i zlu vjeru"

"Izvanredni upravni nadzor nad slučajem djevojčice kojoj se tražio hitni smještaj započeo je 2. listopada 2023. i još uvijek je u tijeku. Pokrenut je jer je uvidom u interni sustav bilo vidljivo ranije postupanje Područnog ureda u konkretnoj obitelji te su izuzeti svi spisi predmeta", poručili su iz Ministarstva.

Dnevnik Nove TV posjeduje Zapisnik Ministarstva iz kojeg je vidljivo da se psihologinja Valerija Kanđera morala očitovati je li imala suglasnost za iznošenje slučaja na društvenoj mreži.

"Sindikat vjeruje da ničim nije prekršeno pravo na privatnost djeteta posebice jer nigdje nije objavljen identitet tog djeteta. Zašto je ona to napravila, vjerojatno jer ne prolazi onim redovitim kanalima, a onda se mora podići nekakva galama da bi se riješio problem, i doista kad je to tako i bilo, riješio se problem", pojasnio je Mato Zovkić, potpredsjednik Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi.

Smatraju da je riječ o zastrašivanju.

Pročitajte i ovo Kutije za glasačke listiće - 1 Popravni ispit Kaos oko izbornih jedinica: "Predsjednik nije pisar koji će raditi na mig Vlade kako bi ispravio politički i proceduralni šlamperaj"

"Svakako da je zastrašivanje i ušutkivanje dok problemi realno postoje, umjesto da pričamo o problemima, Ministarstvo šalje inspekcije, ja, evo, kao potpredsjednik nisam siguran hoće li biti poslana inspekcija i meni na ovaj način. U svakom slučaju, mi ćemo se boriti protiv takvih ideja", dodao je Zovkić.

Pred kamere psihologinja Valerija Kanđera danas nije htjela, a ovako je za Dnevnik Nove TV govorila prije nekoliko dana.

"Ja sam stara garda očeličena kroz sustav, takva sam i karakterno. Mislim da smo svi na istoj strani, znate, ja ne želim da imate vi ili bilo tko osjećaj da ona istupa protiv zavoda, ne. Doista mislim da nama stručnim radnicima doista treba podrška onih koji su plaćeni da nam budu podrška", govorila je tada.

Ministarstvo je inspekciju poslalo i u sve ove ustanove koje su odbile primiti maloljetno dijete, a adekvatni su pružatelji socijalne usluge smještaja za djecu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene