Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Popravni ispit

Kaos oko izbornih jedinica: "Predsjednik nije pisar koji će raditi na mig Vlade kako bi ispravio politički i proceduralni šlamperaj"

Aktualno Galerija Sabornica Sabornica Foto: Vijesti u 17 Kutije za glasačke listiće Kutije za glasačke listiće Foto: Vijesti u 17 Kutije za glasačke listiće - 1 Kutije za glasačke listiće - 1 Foto: Vijesti u 17 +0 Odgovor Ureda predsjednika Galerija 1/4 >>
Netom izglasan zakon o izbornim jedinicama mora na popravni ispit. Problem je procedura. Naime, u zakonu stoji da stupa na snagu prvog listopada, a predsjednik Milanović ga je potpisao tek jučer, te je tek jučer i objavljen u Narodnim novinama.

Dok vladajući prozivaju predsjednika za odugovlačenje, oporba kaže kako Vlada nije trebala čekati posljednji trenutak da Zakon pošalje u Sabor. Zakon će se sada opet morati mijenjati.

Predsjednik republike imao je 3 dana...

"On može potpisati maksimalno u roku od 8 dana. Ali u situaciji... molim vas nemojte se sada na to pozivati", zatražio je predsjednik sabora Gordan Jandroković.

"Jednom kad sam postavila to pitanje javno, tog pravnog skandala, bio predvidljiv da bi se mogao prikriti", smatra pak zastupnica Marija Selak Raspudić.

"Simptomatično je da je kolegica Selak Raspudić otvorila tu temu, bez obzira što smo mi već krenuli pripremati izmjene zakona. Nije bilo nikakvog zataškavanja. To samo pokazuje njihov odnos koji oni imaju, komunikaciju i da je to možda čak i namjerno napravljeno.", odgovorio joj je ministar pravosuđa Ivan Malenica.

Mišljenje je iznio i šef SDP-a Peđa Grbin. "Ako je to to onda ćemo sljedeći tjedan opet imati raspravu o izbornim jedinicama što samo pokazuje koliko su sustavno i pripremljeno u cijelu ovu priču", rekao je.

Pročitajte i ovo Zdravko Vukić ravnatelj AZOP-A DOZNAJE DNEVNIK NOVE TV IZ AZOP-a otkrili do koje mjere je EOS Matrix ulazio u intimu građana: "Na to smo posebno osjetljivi"

Pročitajte i ovo Ilustracija Čeka rasplet situacije Studentica dotaknula ruku zaštitaru, a sada joj prijeti godinu dana zatvora: Za sve je kriv steznik

Ured predsjednika: "Voditi će računa samo i isključivo o poštivanju slova i duha Ustava"

Iz Ureda predsjednika priopćili su kako predsjednik Republike za potpis zakona prema Ustavu ima rok od 8 dana od dana izglasavanja u Hrvatskom saboru. U tom je roku, dodaju, spomenuti zakon i potpisan.

"Predsjednik Republike nije pisar koji će raditi na mig Vlade kako bi ispravio politički i proceduralni šlamperaj vladajuće većine u Hrvatskom saboru. Kao u ovom slučaju, Predsjednik Republike i ubuduće će voditi računa samo i isključivo o poštivanju slova i duha Ustava RH bez obzira na političke i proceduralne nasrtaje HDZ-a i njegovih partnera u Hrvatskom saboru", poručili su iz Ureda.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene