Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ČEKAJU POZIV NA RAZGOVOR

Rusko veleposlanstvo: Pratimo situaciju u Agrokoru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz koncerna Agrokor Ivice Todorića odlučili su danas presjeći sva nagađanja poručivši da državi ne duguju porez.

U izjavi koja je danas stigla iz Agrokora navodi se kako taj koncern nema dospjelih obaveza prema državi kad su u pitanju porezi.

Pročitajte i ovo Propusti u slučaju Agrokor - 4 glavna državna odvjetnica Što će utvrditi Hrvoj Šipek o propustima u slučaju Agrokor? "Ne može Državno odvjetništvo reći da nije na vrijeme upozoreno" Ivica Todorić Slučaj Agrokor Todorić se obratio javnosti nakon pada ključnog vještačenja: "Sve im se srušilo"

"Agrokor godišnje hrvatskoj državi plaća 3 milijarde kuna poreza, od čega više od polovine ide na PDV, nakon toga veći dio na doprinose, dok je ostatak porez na dobit.

Konstrukcije da je Agrokor dužan 6 milijardi kuna značile bi da 2 godine nije platio porez državi, a istina je da na današnji dan Agrokor nema dospjelih obveza što se tiče poreza prema hrvatskoj državi,“ stoji u izjavi Agrokora.

O slučaju Agrokor oglasili su se i iz Hrvatske narodne banke. Ističu kako situacija u koncernu neće ugroziti stabilnost i sigurnost financijskog sustava. Moglo bi, smatraju, doći do smanjivanja prihoda i značajnijih gubitaka u pojedinim institucijama koje bi se tada morale dokapitalizirati.

Situaciju u Agrokoru prate i u ruskom veleposlanstvu, potvrdio je Vladimir Prokhorov, ministar savjetnik u veleposlanstvu. "Pratimo situaciju. Ne znam još hoće li to imati posljedice na rusko-hrvatske odnose. Zauzimamo se za napredak odnosa s Hrvatskom pa tako i ekonomskih. Na hrvatskoj strani je da zatraži razgovore o bilo kakvim problemima. Mi smo spremni i otvoreni, ali vidjet ćemo", rekao je Prokhorov.

Podsjetimo, koncern Ivice Todorića ima problema s podmirivanjem obaveza prema dobavljačima i vraćanjem kredita. Najveći kreditor Agrokora je ruski Sberbank. 

U rješavanje krize u Agrokoru uključila se i Vlada koja se sastala s predstavnicima Agrokora, ali i investitora, kako bi razgovarali o sudbini najveće domaće privatne tvrtke. Premijer Andrej Plenković poručio je da "treba stati na loptu i smiriti situaciju" te da od "Agrokora i njegovih vjerovnika očekuje da u vrlo kratkom roku pristupe rješavanju poteškoća u poslovanju".

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene