Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lažirao nalaze pa uzimao novac

Oglasila se bolnica o liječniku koji je krivotvorio nalaze u bolničkom sustavu: ''Svaki korisnik osobno je odgovoran za zaštitu podataka pacijenata''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Opća bolnica Pula oglasila se o uhićenju jednog liječnika za kojega se sumnja da je krivotvorio nalaze kako bi dobio novac od osiguranja.

Nakon što je uhićen liječnik pulske bolnice zbog sumnje da je krivotvorio liječničke nalaze u računalnom sustavu bolnice, koristeći svoju, ali i šifre drugih djelatnika, oglasili su se iz Opće bolnice Pula. Poručuju da se zbog tog slučaja stječe dojam da je bolnički računalni sustav ''ranjiv i lako dostupan neovlaštenim osobama".

Pročitajte i ovo Uhićenje, ilustracija Na Trešnjevci Uhićen bjegunac s Interpolove tjeralice: Policajcima dao dokumente, no nešto im je bio sumnjivo... Ilustracija ''Banksy'' u Zaragozi Policija razbila kriminalnu grupu koja je krivotvorila i prodavala radove najpoznatijeg nepoznatog umjetnika na svijetu

"Bolnički informacijski sustav koji se koristi u Općoj bolnici Pula, kao i u većini zdravstvenih ustanova u Republici Hrvatskoj, sustav je u koji se unose svi podatci o pacijentima i njihovu liječenju. S obzirom na to da se radi o zaštićenim podatcima, pristup navedenom sustavu moguć je isključivo uz jedinstveno definiranu prijavu korisnika (naziv korisnika i lozinka)'', objašnjavaju u priopćenju.

Kažu da pojedini djelatnici mogu pristupiti samo onim podacima za koje im je omogućen pristup, a razine ovlaštenja se razlikuju administratora odjela, medicinskih sestara/tehničara i liječnika.

''Sukladno navedenom, ne postoji mogućnost pristupa medicinskim podatcima neovlaštenim osobama, odnosno s obzirom na to da su prijave u sustav jedinstveno definirane na nivou korisnika, svaki je korisnik, sukladno pozitivnim propisima o zaštiti osobnih podataka, osobno odgovoran za zaštitu podataka pacijenata i osobne prijave za ulaz u sustav'', zaključili su iz bolnice.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene