Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MILIJUNSKI IZNOS

Koristio je šifre drugih djelatnika bolnice: USKOK proširio istragu na pulskog kirurga zbog krivotvorenja liječničkih nalaza

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
USKOK je proširio istragu na kirurga Opće bolnice Pula zbog sumnje u krivotvorenje liječničkih nalaza kojima je sebi pribavio znatnu financijsku imovinu.

Iako je prvotno istraga bila usmjerena na 35 okrivljenika, USKOK je odlučio proširiti istu protiv liječnika zbog sumnje da je krivotvorio liječničke nalaze i na taj način pribavio sebi znatnu imovinsku korist.

Naime, riječ je o kirurgu i traumatologu pulske Opće bolnice koji je od veljače 2012. godine do ožujka 2019. godine ishodio ''neosnovane isplate nematerijalne štete po policama osiguranja od automobilske odgovornosti i po policama životnog osiguranja i osiguranja od nezgode i to po osnovi fingiranih prometnih nezgoda koje su dogovorili te po osnovi prometnih nezgoda koje su se stvarno dogodile'', priopćili su iz USKOK-a. Inicijalnu medicinsku dokumentaciju primao je od 57-godišnjaka i 48-godišnjaka. 

Liječnik je bio angažiran za izrađivanje neistinitih liječničkih nalaza u računalnom sustavu bolnice, ali i izvan tog sustava. Koristio je svoju šifru za ulazak u informacijski sustav bolnice, a češće je koristio i šifre drugih liječnika ili medicinskih tehničara te ''neovlašteno izrađivao nove liječničke nalaze na temelju podataka koje su sudionici prometnih nesreća dali kod prijema na hitnoj pomoći''.

Da bi dokazao da nalazi nisu lažirani, unosio je ozlijede koje svojom prirodom udovoljavaju uvjetima za ostvarivanje naknade štete od osiguravatelja te je nalaze ovjeravao svojim pečatom i potpisom.
Osiguravajuća društva su isplatila za takve nalaze najmanje 1,7 milijuna kuna na ime naknade štete te najmanje 127 tisuća kuna na ime troška. Iznos se dijelio u trenutno neutvrđenim omjerima i s okrivljenim traumatologom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ''nećemo ljude zatvarati u kuće'' Božinović o ciljevima i popuštanju mjera: ''Mislim da ćemo ići u tom smjeru, ovaj put prije turističke sezone''

Pročitajte i ovo Cijepljenje opće populacije u Koprivnici - 3 BORBA PROTIV KORONE Krenula cijepljenja ugroženih skupina stanovništva. Stigle prve doze AstraZenecinog cjepiva

Također, USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Rijeci predložio određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika. Osumnjičeni je jučer u 20:15 sati priveden uz kaznenu prijavu koja je podnesena Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, priopćili su iz PU istarske.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene