Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tužna obljetnica

Održana komemoracija za žrtve dječjeg logora u Sisku: "Mnoga su djeca stradala, no velik je broj usvojen i spašen"

Komemoracija za žrtve dječjeg ratnog logora u Sisku u vrijeme NDH
Komemoracija za žrtve dječjeg ratnog logora u Sisku u vrijeme NDH Foto: Nikola Cutuk/Pixsell
U Sisku je obilježena 81. godišnjica stradanja i spašavanja ratne siročadi iz dječjeg logora.

U nazočnosti nekolicine preživjelih logoraša, te obitelji mnogih stradalih, u Parku Diane Budisavljević uz spomen obilježje akademske kiparice Milene Lah, obilježena je 81. godišnjica stradanja i spašavanja ratne siročadi iz sisačkog dječjeg logora.

Komemoracija u organizaciji Srpskog narodnog vijeća i vijeća srpske nacionalne manjine grada Siska, bila je posvećena najmlađim zatočenicima koncentracijskog sustava u NDH koji su u Sisak deportirani od jeseni 1942. godine.

Aneta Vladimirov je u ime organizatora rekla da je dječji logor u Sisku neposredna posljedica ofanzive na Kozaru i velikog priljeva logoraša iz Potkozarja od 1942. godine u jasenovački logor, od kojih su odvajana djeca. No, također su dovođena djeca i iz drugih dijelova NDH.

Pročitajte i ovo Ilustracija drugi u dva dana Novi napad na tim hitne pomoći! "Skinuo se u gaćice psujući i prijeteći da će nas zaklati i ubiti. Zaletio se prema meni i udario me u lice"

"Zbog nehumanih uvjeta života mnoga su djeca stradala, ali su se našli i pojedinci velike ljudske hrabrosti i snage, koji su nastojali pomoći djeci i spasiti ih. Na taj je način veliki broj djece usvojen i spašen", rekla je Vladimirov.

Dodala je kako je uz već poslovično humanitarno djelovanje Diane Budisavljević, u sisačkom slučaju zatočeništva srpske ratne siročadi vrlo važnu ulogu odigrao petrinjski učitelj Ante Dumbović, koji je sa sisačkim liječnikom Ivom Pedišićem i drugim sisačkim liječnicima, te sestrama Crvenog križa, spasio veliki broj djece.

Pročitajte i ovo Potres u Afganistanu Spasilačke službe na terenu Potresi pogodili zapad Afganistana: Najmanje 120 mrtvih, više od tisuću ozlijeđenih

Iako još nema pouzdanih podataka o broju djece koja su prošla kroz sisački logor, koji neki zovu koncentracijski logor, a neki prihvatilište za djecu, na spomen obilježju stoji kako su na sisačkom dječjem groblju sahranjeni posmrtni ostaci oko 2000 djece.

Na komemoraciji su slavu za smrtno stradalu djecu služili paroh sisački, otac Nemanja Đurić i otac u mirovini Luka Bosanac. Prigodni su program izveli beogradski klarinetist Luka Bošković i zagrebačka glumica Tara Dorotić.

Svečanost je završila paljenjem svijeća i polaganjem bijelih ruža uz spomen obilježje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene