Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U srijedu je u Ministarstvu poljoprivrede održan sastanak ministra Tomislava Tolušića s Matom Brlošićem, predsjednikom Hrvatske poljoprivredne komore (HPK), koja zastupa i predstavlja interese malih, odnosno obiteljskih poljoprivrednih proizvođača u Hrvatskoj i Antunom Vrakićem, članom Predsjedništva HPK.


Glavna tema sastanka bila je zaštita malih i srednjih poljoprivrednih proizvođača koji su dobavljači tvrtkama iz Agrokor koncerna. HPK procjenjuje da oko 1.000 poljoprivrednih gospodarstava izravno radi s tvrtkama iz koncerna Agrokor, a putem organizatora proizvodnje i nekoliko tisuća više. Iz tog razloga je predsjednik HPK-a Mato Brlošić zatražio od Vlade RH da mali i srednji dobavljači imaju prioritet tijekom isplate potraživanja, jer bez tog novca mala poljoprivredna gospodarstva ne mogu opstati, stoji u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

Vezani članci Cjepivo za afričku svinjsku kugu Opasni virus koji pogađa svinje na pragu Hrvatske: Smrtnost se penje i do 100 posto Ilustracija Najteža jesenska sjetva u povijesti: Novca nema, a nikada u povijesti cijene gnojiva nisu otišle toliko visoko

Predsjednik HPK Brlošić od Vlade RH također traži da, ukoliko u provedbu stupi Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH, u vijeću vjerovnika svakako bude nazočan i predstavnik koji će zastupati interese malih poljoprivrednih gospodarstava.

Ministar Tolušić prenio je predsjedniku HPK Brlošiću i članu Predsjedništva Vrakiću potporu Vlade RH u zaštiti malih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava čija je opstojnost od najvećeg interesa za RH. "Vlada RH odlučna je istim modelom zaštite braniti ugrožene interese kako velikih tvrtki tako i svih malih poljoprivrednih gospodarstava", prenio je ministar Tolušić te iskazao potporu glede Brlošićeva zahtjeva da u radu vijeća vjerovnika, dođe li do te situacije, sudjeluje i zastupnik malih, odnosno obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Ministar je podsjetio da je ove godine Vlada RH isplatom 1,4 milijarde kuna prve rate izravne potpore poljoprivrednicima još u veljači, kako se ne bi morali zaduživati za pokrivanje troška repromaterijala za sjetvu, učinila povijesni presedan jer tako rano nikada potpore nisu isplaćene te je i time potvrdila koliko poljoprivredu smatra važnom. Nadalje, od početka ove godine na repromaterijal i hranu za životinje PDV je smanjen sa 25 na 13 posto.

Ministar Tolušić je vodstvu HPK najavio isplatu druge rate izravne potpore poljoprivrednicima od preko 1 milijarde kuna, nakon Uskrsa. Agencija za plaćanja u poljoprivredi upravo radi na pripremi slogova za isplatu, a priljevom tog novca poljoprivrednici (ujedno i dobavljači tvrtkama iz koncerna Agrokor) moći će lakše pokriti troškove i nastaviti svoju proizvodnju.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju