Obavijesti Pretražite Navigacija
Zakazano za 30. ožujka

Odluka od nagodbi Uljanika i 3. maja odgođena, država predlaže osiguranje plaćanja

Odluka od nagodbi Uljanika i 3. maja odgođena, država predlaže osiguranje plaćanja
Odluka od nagodbi Uljanika i 3. maja odgođena, država predlaže osiguranje plaćanja Foto: Getty Images
Skupština vjerovnika Uljanika u stečaju u utorak nije odlučila o sudskim nagodbama s 3. majem, već je ponovno zakazana za 30. ožujka kada bi se trebala donijeti odluka o sudskim nagodbama između riječkog i pulskog brodogradilišta.

Utorak se na Trgovačkom sudu u Pazinu razmatralo davanje suglasnosti u vezi s dospjelim potraživanjima Uljanika tj. suglasnost za sklapanje sudskih nagodbi u parničnim postupcima s 3. majem, u kojima je Uljanik tužitelj.

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković 31. OBLJETNICA Plenković o međunarodnom priznanju Hrvatske: "U tri desetljeća prošli smo zahtjevan put"

Riječ je o sudskim postupcima na Trgovačkom sudu u Rijeci, u kojima Uljanik tuži 3. maj radi isplate dospjelih potraživanja, više od 18 milijuna eura pozajmica, predujma i nepodmirenih računa, tj. dugovanja 3. maja prema Uljaniku, koja su nastala prije stečaja Uljanika.

Stečajna upraviteljica Uljanika Marija Ružić je na današnjoj Skupštini vjerovnika ustrajala kod prijedloga da se s 3. majem zaključe sudske nagodbe, navodeći da je to važno za mogućnost bržeg zaključenja stečajnog postupka Uljanika kao i za mogućnost za 3. maj da pristupi dovršetku gradnje 527 i tako lakše pristupi restrukturiranju.

Prema zapisniku sa Skupštine, zamjenik ŽDO u Puli Željko Perčinlić koji zastupa vjerovnika Republiku Hrvatsku, je bio suglasan s prijedlogom stečajne upraviteljice da se mirnim putem dovrše preostala tri parnična predmeta koji su u tijeku između Uljanika u stečaju i 3. maja, kao i s rokovima u predloženim sudskim nagodbama.

Međutim, RH kao vjerovnik u ovom stečajnom postupku predlaže da se ovako utvrđena tražbina na neki način i osigura, odnosno da 3. maj da određena sredstva osiguranja plaćanja tražbina koje bi se na ovaj način obvezao platiti sudskim nagodbama. Predlaže da prije svega 3. maj predloži koje sredstva osiguranja ima na raspolaganju, vjerovnicima u ovom postupku prihvatljivi bi bili primjerice bankarska garancija, zalog na brodu 527 ili na nekom drugom brodu ili vrjednijoj imovini.

Pročitajte i ovo Usporedba cijena - 1 Najjeftiniji i najskuplji trgovci Trgovački lanci ne žele poslati cijene pa ih je provjerila ekipa Dnevnika Nove TV: Pogledajte koliko možete uštedjeti

Kako piše u zapisniku, vjerovnik RH predlaže da se sudske nagodbe dopune tako da se u njima točno odredi sredstva osiguranja koja će 3. maj predati Uljaniku u stečaju.

U Brodogradilištu 3. maj izradili su plan restrukturiranja, kojeg je prihvatio Nadzorni odbor, no, jedan od preduvjeta za uspješnu realizaciju tog plana je reguliranje odnosa između 3. maja i Uljanika u stečaju, koji je većinski vlasnik riječkog brodogradilišta.

Stoga su iz 3. maja, koji je još uvijek opterećen akumuliranim gubicima, uz plan restrukturiranja uputili i prijedlog sklapanja sudskih nagodbi između dviju tvrtaka.

Nadzorni odbor 3. maja prihvatio je odluku o nagodbi, koja bi stupila bi na snagu nakon što ju prihvati i Uljanik.

Predloženom nagodbom predviđa se da 3. maj prizna tražbine Uljanika i obveže se dugovanja podmiriti nakon predaje samoiskrcavajućeg broda za prijevoz rasutog tereta, novogradnje 527 naručitelju, najkasnije do kraja veljače 2025. godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene