Obavijesti Pretražite Navigacija
31. OBLJETNICA

Plenković o međunarodnom priznanju Hrvatske: "U tri desetljeća prošli smo zahtjevan put"

Premijer Andrej Plenković
Premijer Andrej Plenković Foto: Duje Klaric/Cropix
Republika Hrvatska ove godine 31. obljetnicu međunarodnog priznanja i 25. obljetnicu završetka mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja dočekuje potpuno integrirana u Europsku uniju – kao članica schengenskog prostora i europodručja, istaknuto je u nedjelju iz Vlade RH.

Datumi 15. siječnja 1992. i 15. siječnja 1998. ključni su i sudbonosni u suvremenoj hrvatskoj povijesti i za hrvatsku državnost, odnosno samostalnost i puni suverenitet.

Dan međunarodnog priznanja Hrvatske spomen je na trenutak kada je svijet priznao neovisnost hrvatske države, a mirnom reintegracijom hrvatskog Podunavlja pod puni suverenitet i ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske vraćen je posljednji dio dotad okupiranog hrvatskog teritorija, bez ispaljenog metka ni izgubljenog ljudskog života, dodaje se u priopćenju Vlade RH u povodu tih ključnih povijesnih događaja.

Njihovo obilježavanje svećano će se danas održati u Vukovaru.

Pročitajte i ovo Ilustracija 25 GODINA OD MIRNE REINTEGRACIJE Zašto Hrvatska s figom u džepu gleda na jedan od najvažnijih događaja u svojoj povijesti? ''Gušimo se u vlastitoj pobjedi u ratu''

Stoga, ističu iz Vlade, ova dva povijesna događaja obilježavamo zajedno na današnji dan, uz ponos na sva zajednička postignuća u protekla tri desetljeća i s trajnom zahvalnošću hrvatskim braniteljima i svima koji su u Domovinskom ratu podnijeli žrtvu za slobodu Hrvatske.

"Mirna reintegracija okupiranih dijelova naše države izniman je uspjeh Republike Hrvatske i jedna od ključnih političkih ostavština prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. To je ujedno i jedna od najuspješnijih mirovnih misija Ujedinjenih naroda od svog osnutka, i postignuće koje ga i danas čini najboljim modelom mirnog rješenja sukoba i reintegracije okupiranih područja i u drugim dijelovima svijeta", izjavio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Pročitajte i ovo Poplava u Kaliforniji UŽAS U KALIFORNIJI Zbog nemilosrdnih oluja proglašeno izvanredno stanje: Poginulo 19 osoba, očekuju se katastrofalne poplave

Naglašava kako je zahvaljujući iznimnoj hrabrosti i nesebičnoj požrtvovnosti hrvatskih branitelja, uz jedinstvo i podršku hrvatskog naroda, ostvaren višestoljetni san o slobodnoj hrvatskoj državi.

"Od zemlje pod vojnom agresijom i dijelom okupiranim teritorijem, Hrvatska je u tri desetljeća prošla zahtjevan put – nakon dugih stoljeća izvojevala je svoje pravo na slobodu, izborila se za međunarodno priznanje te je danas dio užeg kruga od svega 15 zemalja koje su istodobno članice Europske unije, NATO-a, schengenskog prostora i europodručja. To nam sad pruža nove razvojne mogućnosti i obvezuje nas da nastavimo graditi Hrvatsku kao demokratsku, prosperitetnu i međunarodno uvaženu državu, unapređujući blagostanje svakog hrvatskog čovjeka'', izjavio je premijer Plenković.

Svojim iskustvom Hrvatska pomaže Ukrajini

Iz Vlade podsjećaju da prijenosom svojih iskustava iz mirne reintegracije i znanjima iz eurointegracijskog procesa, Hrvatska kontinuirano pruža podršku Ukrajini, u svom hrabrom otporu na brutalnu rusku agresiju.

Pročitajte i ovo Pula: Putnički vlak udario u parkirani kombi - 2 IŠAO POGREŠNIM TRAČNICAMA FOTO Za dlaku izbjegnuta tragedija u Puli: Vlak udario u kombi i gurao ga. Otkazale mu kočnice?

"Kao zemlja koja je i sama bila žrtva vojne agresije i teritorijalnih prisezanja, Hrvatska, da nije stala na stranu napadnute Ukrajine, osim što bi se moralno diskreditirala i svrstala na krivu stranu povijesti, dovela bi u pitanje i vlastito pravo na slobodu, legitimnost borbe hrvatskih branitelja i uspostavljen teritorijalni integritet te puni suverenitet", ističe se u priopćenju Vlade.

Temelj provedbe mirne reintegracije

Podsjećaju da je Erdutski sporazum, koji je bio potpisan 12. studenog 1995., temelj za provedbu mirne reintegracije okupiranih dijelova istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema te uspješni dovršetak mirovne misije Ujedinjenih naroda kojom je to područje Hrvatska vratila u svoj ustavno-pravni poredak.

"Njime je od Vijeća sigurnosti UN-a od takozvanih sukobljenih strana zatraženo da se u prijelaznom periodu uspostavi mir i sigurnost. Na području koje je 1991. s opsadom i herojskom obranom Vukovara pretrpjelo ogromne civilne i vojne žrtve, tada je mirnim putem okončan rat i uspostavljen mir, pri čemu su izbjegnute nove žrtve i nova ratna stradanja", dodaju iz Vlade RH.

Pročitajte i ovo Smeće na zagrebačkom Trgu bana Jelačića NOVI MODEL ODVAJANJA Na terenu sa zagrebačkim inspektorom za otpad: Stavio je rukavice i pažljivo rastvorio račun, s pomalo detektivskim smiješkom na licu...

Erdutski sporazum označio je i početak dvogodišnje prijelazne uprave Ujedinjenih naroda, tijekom koje su mirnim putem vraćeni preostali privremeno okupirani dijelovi Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije, što je omogućilo obnovu tih područja, razorenih u velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku, kao i povratak hrvatskih prognanika i izbjeglica svojim domovima.

Posebnu su važnost ovi događaji imali za Vukovar i Vukovarce, koji su nakon više od sedam godina progonstva napokon dočekali siguran povratak u svoj grad, naglašavaju iz Vlade RH.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna IMAJU RAZNE UVJETE Razmišljate u učlanjenju u stranku? Neke imaju problema s komunistima, a HDZ ima poseban zahtjev u vezi s korupcijom

OVUKOVAR - Obilježavanje 31. godišnjice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i 25. obljetnice završetka mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja te završetka mandata UNTAES-a.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene