Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najjeftiniji i najskuplji trgovci

Trgovački lanci ne žele poslati cijene pa ih je provjerila ekipa Dnevnika Nove TV: Pogledajte koliko možete uštedjeti

Aktualno Galerija Usporedba cijena - 1 Usporedba cijena - 1 Foto: DNEVNIK.hr Usporedba cijena - 2 Usporedba cijena - 2 Foto: DNEVNIK.hr Usporedba cijena - 3 Usporedba cijena - 3 Foto: DNEVNIK.hr Usporedba cijena - 4 Usporedba cijena - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Usporedba cijena - 5 Galerija 1/5 >>
Inflacija sve više utječe na smanjenje kupovne moći u Hrvatskoj. Najbolje se to može vidjeti prilikom kupnje hrane, a većina trgovaca i dalje Vladi ne želi slati svoje cijene. Reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš obišao je osam najvećih trgovačkih lanaca da bi na primjeru subotnjeg ručka vidio što to većina njih skriva te ima li aplikacija uopće smisla.

Protiv divljanja cijena Vlada se i dalje bori samo bijelim listama. Aplikaciju "Kretanje cijena" dosad je koristilo tek 36.440 osoba, što je grad veličine Varaždina. Koristilo bi je možda više ljudi da u njoj nisu samo tri trgovačka lanca. Vlada je najavila da će kontrolirati i cijene u onima koji ih ne žele isporučiti, ali to se u ova dva tjedna još nije dogodilo.

Zbog toga je cijene odlučio prekontrolirati reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš. Prelistao je podatke Fine o najvećoj zaradi trgovaca i napravio popis osam lanaca s najvećom dobiti. Od njih su tri dosad objavila cijene, a pet nije.

Pročitajte i ovo Razlika u cijenama domaćih i stranih brendova - 3 Kupujmo domaće! Reporter Dnevnika Nove TV usporedio je cijene najpoznatijih stranih i domaćih istovjetnih proizvoda. Pogledajte kolika je razlika

Reporter je provjerio kakve su cijene kod njih na primjeru jednog subotnjeg ručka sastavljenog od proizvoda koje se mogu provjeriti u aplikaciji. Cijena svih proizvoda zajedno u niti jednoj od 8 trgovina nije jednaka, premda neki artikli imaju istu cijenu, što i nije tako crno.

Za ručak za troje skuhao je juhu od pola kilograma telećih rebara, ispekao kilogram svinjskog buta s kilogramom krumpira te uz to napravio salatu od kupusa, a za desert će svatko dobiti jednu krafnu.

Najjeftinije je prošao u trgovini u kojoj su sve namirnice zajedno koštale 11,41 eura, a najskuplje u onoj gdje su isti ti artikli bili 13,12 eura. To je razlika od 1,71 eura ili skoro 13 kuna.

Pročitajte i ovo Ilustracija Voda kao nafta, hrana kao zlato Stižu nova poskupljenja hrane, pića i kućnih potrepština: Hoće li građanima pomoći novi Vladin paket mjera?

Budući da je aplikacija "Kretanje cijena" zamišljena da bi se mogli provjeriti gdje su artikli najjeftiniji, Goleš je izračunao da bi, kada bi želio obići svaku trgovinu i uzeti samo najjeftinije namirnice, spomenuti ručak mogao napraviti za 10,74 eura. U usporedbi s najjeftnijim trgovcem, ušteda od 67 centi i nije neka, ali u usporedbi s najskupljim ona iznosi 2,38 eura, što je gotovo 18 kuna više za isti ručak.

Usporedba cijena - 1 Usporedba cijena - 4 Foto: DNEVNIK.hr

Drugim riječima, kad bismo svaki dan jeli isto, mjesečno bismo izgubili 72 eura ili 540 kuna kupujući samo kod najskupljeg jer ne znamo da postoji i jeftinije.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene