Obavijesti Video Pretražite Navigacija
junak domovinskog rata

Odlazak heroja: Preminuo "najbolji vojnik" Oružanih snaga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Andrej Plenković uputio je sućut obitelji umirovljenog bojnika Davora Jovića, višestruko odlikovanog heroja Domovinskog rata i pobjednika prvog natjecanja za hrvatskog vojnika godine koje je 1997. osvojio pobijedivši na 76 kilometara dugom maratonu, a koji je u ponedjeljak umro u Vrgorcu.

"Draga Danja, dragi Jure i Ante, s velikom sam tugom primio vijest o preranoj smrti vašeg supruga i oca, heroja Domovinskog rata, mog prijatelja Davora Jovića. Čitav svoj život posvetio je stvaranju i izgradnji hrvatske države u koju je ugradio svoje domoljublje i energiju", navodi Plenković u izrazima sućuti.

Ističe kako je Davor Jović bio istinski junak Domovinskog rata koji je, nakon svih hrvatskih ratišta, dva teška ranjavanja i nekoliko desetaka gelera u tijelu, smogao snage za pobjedu na maratonu s preprekama dugom 76 kilometara te, zadivivši međunarodne vojne instruktore, postao hrvatski vojnik godine.

Kao istinski sportaš, dodaje, Davor Jović svoju je hrabrost i odlučnost prenosio učenicima kick-boxing kluba, koji su pod njegovim vodstvom postizali zapažene rezultate.

Zahvalni smo Davoru - bez njega, i ljudi poput njega, ne bismo imali slobodnu domovinu Hrvatsku. Draga obitelji, u ime Vlade Republike Hrvatske i osobno upućujem vam izraze duboke i iskrene sućuti", zaključuje premijer Plenković.

Sućut obitelji Davora Jovića u ponedjeljak je uputio i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstićević, čime je i počeo konferenciju za novinare. "Želim svom prijatelju, suborcu, supruzi Danji, Juri i Anti izraziti sućut. Jer jutros je umro moj prijatelj, suborac, junak Domovinskog rata Davor Jović", rekao je Krstičević.

Davor Jović umro je u ponedjeljak u Vrgorcu. Rođen je 1956. godine, po struci brodograđevni termoizolater. Prije Domovinskog rata radio je u makarskoj tvrtki Metal-plastika, a bio je prvak bivše države u full-contactu.

U lipnju 1991. priključio se Zboru narodne garde, u rujnu 1991. sudjelovao je u akciji "Zelena tabla – Male Bare" kojom je zauzeta vojarna bivše JNA u Pločama, a 1. studenoga s ostalim se pripadnicima vrgoračke satnije priključio 4. gardijskoj brigadi u čijem je sastavu prošao gotovo sva bojišta. Dvaput je bio ranjen - 3. srpnja 1992. u mjestu Kokotova Glava na dubrovačkom bojištu te 22. siječnja 1993. u selu Podgradina na Maslenici.

Godine 1993. šest je mjeseci proveo u časničkoj školi u Zagrebu, a potom se vratio u "Pauke“ s kojima je sudjelovao i u "Oluji".

Predrag Matić, u vrijeme dok je bio savjetnik tadašnjeg predsjednika Republike Ive Josipovića, predlagao je uvođenje institucije Junaka Domovinskog rata, za što je predlagao upravo Jovića. 

Davor Jović nositelj je brojnih odličja, a 1997. proglašen je najboljim vojnikom Oružanih snaga RH, pobijedivši na 76 kilometara dugome maratonu "Prvi do Knina, prvi do slobode". Umirovljen je 2003. godine.

U Vrgorcu dan žalosti

Ante Pranić, gradonačelnik Vrgorca, proglasio je za srijedu, 29. studenog, dan žalosti na području grada zbog smrti Davora Jovića. 

Komemoracija za Jovića održat će se u srijedu u gradskoj dvorani, izrazi sućuti na gradskom groblju u Vrgorcu u 12 sati, a pokop će biti u 15 sati na mjesnom groblju Duge Njive.

Dan žalosti označit će se isticanjem zastava Republike Hrvatske i Grada Vrgorca na pola koplja na svim zgradama u kojim su smještena tijela državne vlasti i tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Tijekom Dana žalosti u Vrgorcu se neće održavati nikakva događanja sa zabavnim sadržajima, a gradske vlasti su sve ugostitelje pozvale da svoje poslovanje obavljaju primjereno Danu žalosti. (Hina/S.Ve.)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene