Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijedlog predsjednika RH

Hoćemo li konačno dobiti junaka Domovinskog rata?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uskoro bi netko mogao ponijeti titulu Junaka Domovinskog rata.

Predrag Matić, savjetnik predsjednika Ive Josipovića za branitelje, za Dnevnik.hr pojasnio kako je za stvaranje institucije Junaka Domovinskog rata tek pokrenuta inicijativa.  'Riječ je o jednom od obećanja predsjednika Josipovića do kojeg je dugi put do ostvarenja, no to je tek u povojima, još se uvijek ni ne zna točan naziv', rekao je Matić i dodao kako je on na upit tko bi mogao ponijeti titulu Junaka, predložio četiri osobe, među kojima je bio i Davor Jović. Mediji pišu kako je Vrgorčanin Davor Jović prošao sva ratišta u Hrvatskoj i dva je puta bio teško ranjen.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Plitvička jezera: Obljetnica pogibije Josipa Jovića Slika nije dostupna Obljetnica pogibije Josipa Jovića

No, Jović se nije želio povući nego je ostao do kraja u stvaranju hrvatske države. Mediji ističu kako je hrabri hrvatski branitelj s 41. godinom i nekoliko gelera u sebi, 1997. pobijedio na maratonu s preprekama dugim 76 kilometara i postao vojnik godine. Jović se nikada nije razbacivao svojim zaslugama nego je ostao čvrsto na zemlji.

Tko može biti junak?

Matić objašnjava kako će se u izboru naći 500 do 1000 imena, a izabrat će se najbolji branitelji. 'Mi želimo potaknuti javnu raspravu da vidimo smatraju li javnost i branitelji uopće  da je institucija junaka potrebna. Neki će zasigurno reći da je to nepotrebno jer je sve riješeno sadašnjim odličjima, za koje znate da su se dijelila šakom i kapom', dodao je Matić.

'Želimo probrati najbolje ljude s kojima će se Hrvatska ponositi. Bitno je da su oni i prije Domovinskog rata bili ugledni članovi društva, da se u ratu posebno isticao hrabrošću te da je i nakon rata ostao oličenje poštenja', objasnio je Matić profil osobe koja bi mogla ponijeti titulu junaka. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene