Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odgođeno polaganje

NOVI SKANDAL NA DRŽAVNOJ MATURI Zbog krađe ispita uhićeno pet osoba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tijekom jučerašnjeg dana u jednoj školi u Puli otuđena su dva rezervna primjerka ispita Hrvatskog jezika – A i B razina – esej.

Policija je uhitila pet osoba koje se dovode u vezu s krađom ispita za državnu maturu. Da je pet osoba na obradi u policiju potvrdio je na konferenciji za medije i ministar obrazovanja Vedran Mornar. Ministar je rekao i da u pulskoj školi ispiti navodno nisu bili čuvani u sefu niti u zaključanoj prostoriji.

Ravnateljica NCVVO-a Maja Jukić rekla je da su obavijest o krađi od policije dobili u 19 sati, ali su čekali konačnu potvrdu zbog čega su u jedan sat u noći počeli zvati i buditi ispitne koordinatore.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pisat će je 30.157 učenika Uskoro se piše državna matura: Pogledajte koji je predmet prijavilo najviše maturanata Slika nije dostupna Ovog puta bez skandala Završen drugi dio ispita državne mature iz hrvatskog jezika

Na novinarsko pitanje hoće li podnijeti ostavku rekla je kako će učiniti sve što je potrebno, ali naravno da prvo treba utvrditi odgovornost.

Rekla i da im je PN USKOK ponudio pomoć u transportu ispita kako bi sutra do osam ujutro sve bilo gotovo.

Odgođen ispit

'Obavještavamo sve pristupnike koji su 17. lipnja 2015. u 9.00 sati trebali pristupiti pisanju ispita Hrvatski jezik A i B razine (esej) da se ispit neće provoditi u tom terminu', izvijestio je tek nekoliko sati prije polaganja Nacionalni centar za vanjsko vredovanje obrazovanja.

U obavijesti koji su objavili na svojim stranicama stoji kako je novi termin polaganja 18. lipnja u 10 sati. Razlog zbog kojeg je došlo do odgode nisu naveli.

No, objašnjenje smo dobili u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta.

'Do ovog pomicanja termina došlo je jer su tijekom jučerašnjeg dana u jednoj školi otuđena dva rezervna primjerka ispita Hrvatskog jezika – A i B razina – ESEJ, zbog čega policija obavlja istragu', poručili su iz Ministarstva.

Primjerci ispita ukradeni su u jednoj pulskoj školi.

'Policija je u utorak navečer zaprimila prijavu da su iz jedne pulske srednje škole otuđena dva primjerka ispita državne mature iz hrvatskog jezika', rekla je glasnogovornica istarske Policijske uprave Nataša Vitasović. Policija traži počinitelja, kazala je.

Neslužbeno se doznaje da je riječ o privatnoj srednjoj školi 'Juraj Dobrila'.

ZA NAJBOLJE NA MATURI U HRVATSKOJ - Soljačić ih nagrađuje s 5.000 dolara

Mnogi maturanti koji polažu ispite državne mature za odgodu su doznali nakon buđenja u srijedu ujutro.

'Tko ne vjeruje, može ih nazvati, stvarno je istina', jedan je od brojnik komentara na Facebooku.

Inače, prema ranije objavljenom rasporedu u četvrtak u 9 sati trebao se pisati test iz Hrvatskog jezika, koji se prema informacijama koje je objavio NCVVO piše 80 minuta, što znači da bi došlo do preklapanja termina.

Odgođen i drugi dio

No, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio je da će se drugi dio ispita državne mature iz hrvatskog jezika (test) održati u petak, 26. lipnja, umjesto u četvrtak 18. lipnja, kada će se polagati prvi dio tog ispita (esej).

Izmjene u Kalendaru polaganja državne mature 2014./2015. donesene su u suradnji i uz suglasnost nadležnog Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Prije nego je Ministarstvo potvrdilo razlog odgode, i maturanti su na društvenim mrežama nagađali kako esej danas neće pisati zbog curenja informacija. Nekoliko maturanata javilo se i u našu redakciju. Kako su nam objasnili, već jučer su  se teme počele širiti društvenim mrežama.

U Udruzi srednjoškolaca ogorčeni ponašanjem NCVVO-a

Nakon objave informacije oglasila se Udruga srednjoškolaca Hrvatske. U priopćenju na svojim stranicama napisali su kako je obavijest o odgodi stigla dok su maturanti spavali, te su iskazali 'najveću moguću ogorčenost pred ovakvim ponašanjem NCVVO-a koji je samo osam sati prije održavanja ispita, bez ikakvoga obrazloženja promijenio svoju odluku'.

'Držimo da je ovakvo ponašanje od strane nadležnih za provođenje mature, za koje naglašavamo da se događa svake godine, u ozbiljnu sumnju dovelo njihove kvalifikacije da dalje nastave obavljati ovaj posao. Isto tako navodi se u pitanje hoće li se onda u četvrtak pisati i esejski i dio ispita na zaokruživanje ili će doći do potrebnog pomicanja datuma pisanja drugog dijela?', poručili su.

'Moja budućnost ovisi o izvedbi zadatka koji je zahtjevniji od ičega što sam dosad savladao'

'Ovakve situacije povećavaju pritisak na maturante koji se već zbog samih ispita nalaze pod ogromnim stresom. Tražimo da se odgovorni očituju o razlozima odgode i da se ispričaju svim maturantima i cjelokupnoj javnosti', zaključili su. (Hina/Ma.B.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene