Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) danas je, sukladno dosadašnjoj praksi, odbilo zahtjeve privatnih tužitelja da se dopusti kazneni progon troje zastupnika i glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, a odlučeno je da će MIP na


sljedećoj sjednici razmotriti slučaj HDZ-ova zastupnika Bojana Hlače, koji ujedno obnaša i dužnost ravnatelja riječke Lučke uprave.

Vezani članci Slika nije dostupna MIP Saboru: HDZ-ovcu Šanteku ne skidati imunitet Slika nije dostupna Adlešič se vraća u Sabor, za Sanadera će se sutra znati

Nakon višednevnih napisa u medijima da je njegova dužnost u Lučkoj upravi nespojiva sa zastupničkom, Hlača je od MIP-a zatražio mišljenje o tome krši li zakon.

Kako je njegov zahtjev u MIP došao tek jučer poslijepodne, nije bio uvršten na dnevni red današnje sjednice, a pitanje zakonitosti Hlačina mandata postavila je Gordana Sobol (SDP).

Predsjednik MIP-a Damir Sesvečan (HDZ) u nedoumici je, međutim, je li MIP uopće nadležan za Hlačin slučaj ili bi to pitanje trebalo raspraviti Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa, koje još nije imenovano.

"Mi smo ti koji verificiramo mandat, ili ga ne verificiramo zbog
nespojive dužnosti i nema govora da smo nenadležni", ustrajala je Sobol.

Članovi MIP-a potom su se suglasili da na idućoj sjednici rasprave Hlačin slučaj, te da, bude li za to potrebe, zatraže i mišljenje Odbora za zakonodavstvo jesu li nadležni odlučiti radi li se o nespojivim dužnostima.