Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odbilo je u utorak prijedloge obrane bivše ravnateljice Porezne uprave Nade Čavlović Smiljanec i ostalih okrivljenika u slučaju stopiranja ovrhe poreznog duga da se iz predmeta koji se vodi protiv njih kao nezakoniti izuzmu određeni dokazi.


Obrane su na prošlom ročištu tražile izdvajanje tajnih snimki razgovora i iskaza svjedoka koji su ispitani u Uskoku bez prisutnosti branitelja okrivljenika, no Optužno vijeće je odlučilo da je riječ o zakonitim dokazima.

Vezani članci Čakovečki gradonačelnik zaplakao pred novinarima zbog prijetnji smrću - 4 Izmislio prijetnje, Grbin i Borzan ga tješili kad je plakao, a sad je nakon podizanja optužnice zatražio prestanak članstva u stranci i Saboru Siniša Varga (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) USKOK podigao optužnicu protiv bivšeg ministra zdravstva: Oštetio je HZZO za više stotina tisuća kuna?

"Sud je na ročištu odbio prijedloge obrane okrivljenih da se određeni dokazi izdvoje kao nezakoniti iz predmeta jer je stava da je riječ o zakonitom dokazima", rekao je novinarima nakon ročišta zatvorenog za javnost zamjenik ravnateljice Uskoka Krešimir Ostrogonac.

Obrana je najavila žalbu pa će tek nakon što o njoj odluči Vrhovni sud biti zakazano novo ročište Optužnog vijeća koje može potvrditi optužnicu, odbaciti je ili vratiti na doradu.

Uskok je u lipnju podigao optužnicu protiv bivše ravnateljice Porezne uprave Nade Čavlović Smiljanec, bivše šefice osječkoga područnog ureda Porezne uprave Ružice Kovačević i poduzetnika Željka Biloša, tereteći ih za kaznena djela trgovanja utjecajem, zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na trgovanje utjecajem.

AFERA 'POREZNA' O pravomoćnosti optužbe tek idući tjedan

Prema optužnici, Biloš je tražio da se njegovoj tvrtki odobri otpis poreznog duga s osnove kamata u iznosu od gotovo 8,4 milijuna kuna te stopira ovrha poreznog duga većeg od 27 milijuna kuna, iako za to nije imao zakonske uvjete.

U srpnju 2012. poreznici su odbili njegov zahtjev za otpisom duga po osnovi kamata, no Ružica Kovačević je, navodno, podređenim službenicima naložila da prihvate Biloševe zahtjeve. Uskok tvrdi da je Nada Čavlović Smiljanec autoritetom ravnateljice Porezne uprave, nakon donošenja rješenja o ovrsi od Ružice Kovačević tražila da se rješenje ne provede, iako je po zahtjevu bez odgode moralo biti proslijeđeno Fini.

Time je Biloševoj tvrtki omogućeno nesmetano poslovanje po računu sve do pokretanja predstečajne nagodbe, u svibnju 2013. te je onemogućena ovrha iznosa većeg od devet milijuna koji je uplaćen na račune društva, čime je za gotovo 9,5 milijuna kuna oštećen proračun Republike Hrvatske.

Istragu protiv Čavlović Smiljanec Uskok je pokrenuo još u travnju prošle godine, u ukviru proširenja istrage protiv Ružice Kovačević i Biloša. Nedugo nakon pokretanja istrage Čavlović Smiljanec podnijela je ostavku na dužnost ravnateljice Porezne uprave i vratila se u Sabor, u koji je izabrana za zastupnicu s liste SDP-a.

Na zahtjev DORH-a ukinut joj je zastupnički imunitet. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju