Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Od posljedica pušenja u Hrvatskoj umire 10.000 ljudi godišnje, što je cijeli jedan grad veličine Makarske.


Prema podacima iz 2008. godine, u Hrvatskoj puši 28 posto muškaraca i 22 posto žena. Posebno zabrinjava činjenica da svaka 10. djevojčica i svaki 8. dječak redovito puši od svoje trinaeste godine, dok 29 posto tinejdžera aktualno puši.

Hrvatska je prema EUROSTAT-u na visokom 4. mjestu po smrtnosti od raka u Europi, a druga po smrtnosti od raka pluća, koji je od svih zloćudnih bolesti u Hrvatskoj i najčešći uzrok smrti.

Prevalencija kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB) najbrže raste u posljednje vrijeme te je posljednjih 50 godina porasla za čak 163 posto. Od KOPB-a boluje 10-25 posto odraslog pučanstva, uglavnom starijih od 40 godine te je oko 600 milijuna oboljelih u svijetu. Najvažniji uzročni čimbenik nastanka KOPB-a je pušenje cigareta.

>> Jeste li znali... Pušenje izaziva truljenje mozga!

Vezani članci Problemi mladih u Hrvatskoj - 6 Međunarodni dan mladih: ''Meni ne treba pomoć, samo ruka koja će mi dati sigurnost, da mogu iskazati ono što želim'' Evo u čemu je Hrvatska najbolja među zemljama članicama EU-a (Foto: Getty Images) Evo u čemu je Hrvatska najbolja među zemljama članicama EU-a

Ovakva statistika je jedan od razloga zbog kojih Udruga za pomoć oboljelima od raka pluća i drugih bolesti pluća 'Jedra' u suradnji s agencijom 'Papirnati avion', uz potporu Hrvatskog torakalnog društva 'Toraks' i Ministarstva zdravlja, organiziraju projekt 'Želim disati'. Cilj projekta je osvijestiti djecu o važnosti pravilnog disanja u svakodnevnom životu i smanjenju broja novih pušača u populaciji.

Kroz igru i rad s odgajateljima i učiteljima djeca će dobiti informacije o dišnom sustavu, štetnosti udisanja zagađenog zraka, ispušnih plinova i dima cigareta te upoznati tehnike pravilnog disanja i pravilnog pranja ruku. Implementacijom naučenog djeca će unaprijediti i zaštititi svoje zdravlje, što može doprinijeti boljim rezultatima u učenju, sportskim aktivnostima, pjevanju, poručuju iz udruge.

Misija projekta uključivanje je svih struktura društva u promociju zdravlja, osvješćivanje važnosti nezapočinjanja i prestanka pušenja te štetnom utjecaju pasivnog pušenja na najmlađe. Dugoročni cilj projekta je smanjenje broja novih pušača u adolescenata te smanjenje incidencije kronične opstruktivne plućne bolesti i drugih bolesti pluća, uključujući zloćudni rak pluća, koji su izravno ili posredno posljedica duhanskog dima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook