Obavijesti Video Pretražite Navigacija
obljetnica reintegracije Podunavlja

Od mirne reintegracije prošlo je 26 godina, no Vukovarce se i dalje razdvaja: "Djecu treba zbližavati, politika se to ne usudi učiniti"

Aktualno Galerija 26. obljetnica mirne reintegracije - 4 26. obljetnica mirne reintegracije - 4 Foto: DNEVNIK.hr 26. obljetnica mirne reintegracije - 5 26. obljetnica mirne reintegracije - 5 Foto: DNEVNIK.hr 26. obljetnica mirne reintegracije - 3 26. obljetnica mirne reintegracije - 3 Foto: DNEVNIK.hr 26. obljetnica mirne reintegracije - 2 26. obljetnica mirne reintegracije - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 26. obljetnica mirne reintegracije - 1 Galerija 1/5 >>
Prije 26 godina završen je proces mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja. Je li mirna reintegracija ispunila svoje ciljeve te kakav je suživot danas i može li biti i bolji? Novinarka Dnevnika Nove TV Matea Drmić pitala je Vukovarce što misle o tome.

U povodu 26. obljetnice završetka mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja u ustavno pravni poredak Hrvatske, vijence su na Memorijalnom groblju iz Domovinskog rata u ponedjeljak odvojeno položili vukovarski gradonačelnik Ivan Penava i vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić.

Iako je prošlo 26 godina od mirne reintegracije, od malih nogu, Vukovarce se i dalje razdvaja. Hrvati u svoj, a Srbi u svoj vrtić.
Roditelji vrtićaraca žele promjene.

"Mislim da treba zaboraviti sve što je bilo prije, da se radi u miru, da se živi normalno, svi zajedno", poručuje Zvonko Jukić. 

"To je suludo, samo stvara lošu bućnost", kaže Ivan iz Vukovara. 

U bolju budućnost i promjene vjeruje ravnateljica vrtića."Zaista bi željela da toga nema, govorim kao osoba, no zakone moramo poštovati", poručuje ravnateljica DV Vukovar Mirjana Kolić. 

Djeca se dijele i u školi. Vukovarci vjeruju da će i tome kad-tad doći kraj. "Ja bi ih sve stavila u isti razred", poručuje Asija. 

"Već puno pravoslavne djece ide u hrvatske škole, sve se više toga topi i ja mislim da se to više ne vidi. Toga nije trebalo ni biti. Svi smo mi pod istom kapom, istim nebom, hodamo istim putevima. To više nema potrebe", kaže Igor. 

Na pitanje je li integracija ispunila svoje ciljeve, odgovaraju: 

"Djelomično, vidjelo se po tome što se događalo s prosvjedima. Djecu treba zbližavati i da budu jedni s drugima. Politika se to ne udostoji učiniti", poručuje Milan Nikolić. 

A kako će se i udostojiti kad se politika i na današnji dan razdvaja umjesto da su primjer. Prvo je vijenac na memorijalnom groblju položio gradonačelnik Vukovara, pola sata poslije župan vukovarsko-srijemski. Gradonačelnik Vukovara smatra cilj je ostvaren.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović PRIOPĆENJE IZ UREDA PREDSJEDNIKA Milanović odgovorio pravobraniteljici: "Biti gej nije ni uvreda ni problem, osim ako si dio licemjerne političke družine"

Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara poručuje: "Spašeni su životi, prostor je integriran". 

Biljana Gaće iz SDP-a kaže: "Mislim da je došlo vrijeme da djeca idu zajedno u školu i a ne žive jedni pored drugih, već jedni s drugima."

Što bi za sve Vukovarce bilo bolje. Iako Zakon omogućava podjele u društvu, na vukovarskom primjeru se vidi da to nije najbolje rješenje.

 Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene