Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izražavaju podršku žrtvama

Ženske udruge: "Napad na djecu u Vukovaru motiviran je nacionalnom mržnjom"

Uhićenja zbog napada u Vukovaru
Uhićenja zbog napada u Vukovaru Foto: DNEVNIK.hr
Državno odvjetništvo nije reagiralo adekvatno na napad na vukovarske maloljetnike, ocijenile su u petak u zajedničkoj izjavi organizacije za prava žena koje posebno ističu da taj napad nije prepoznat kao zločin iz mržnje na temelju nacionalnog podrijetla.

Brutalan fizički napad na maloljetne osobe u dobi 15 i 16 godina dogodio se nakon što su napadači čuli da dječaci govore ekavicom te su im vikali za vrijeme napada "Delije", ističe se u izjavi koju potpisuje 40-ak ženskih udruga povodom prošlotjednog nasilja u Vukovaru.

Ističu da to ukazuje na napad motiviran mržnjom na temelju nacionalnog podrijetla te smatraju da ni policija ni Državno odvjetništvo nisu reagirali adekvatno jer se napadače još uvijek ne tereti za počinjenje kaznenih djela iz mržnje.

Upozoravaju da se u hrvatskom društvu teško prepoznaju specifični oblici nasilja kao što je zločini iz mržnje, a za koje su propisane strože sankcije Kaznenim zakonom, čija primjena redovito izostaje.

Pročitajte i ovo Haker Hakeri napali odvjetnike Posao im je da brane ljude, ali sebe nisu mogli: ''Mailovi su često kamuflirani i onda rade na računalu ono što i vi"

Poručuju da svakodnevno svjedočimo nasilju u svim segmentima privatnog i javnog života na koje država, unatoč postojećim zakonima, strategijama i protokolima, ne nalazi adekvatan odgovor.

Ujedno, izražavaju podršku žrtvama brutalnog napada i njihovim roditeljima te osuđuju propuste institucija kao i sve pokušaje opravdavanja toga zločina i okrivljavanja žrtava.

Također traže sustavnu edukaciju i senzibilizaciju policije, pravosudnih organa i javnosti te podsjećaju na hitnost uvođenja građanskog odgoja u školama kako bi kroz obrazovni sustav poticali mlade na nenasilničko ponašanje i prihvaćanje različitosti. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene