Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OBUKE, TEČAJEVI I VOJNI ROKOVI

Pleše li Plenković u ritmu Domovinskog pokreta? Baš pred izbore uzima u razmatranje jednu od njihovih "briljantnih" ideja

Aktualno Galerija Vojni tečaj - 4 Vojni tečaj - 4 Foto: DNEVNIK.hr Vojni tečaj - 3 Vojni tečaj - 3 Foto: DNEVNIK.hr Vojni tečaj - 2 Vojni tečaj - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Vojni tečaj - 1 Galerija 1/4 >>
Aktualac je otvorio i pitanje pleše li premijer u ritmu Domovinskog pokreta? Nakon što ih je prije nekoliko dana prozvao političkim mentorima napadača s Markova trga, danas je, čini se, u razmatranje stavio jednu od ideja Domovinskog pokreta. Posebni vojni tečajevi ipak nisu potpuno otpisani!

Obuke, tečajevi i vojni rokovi. Kad je o vojsci riječ već drugi put u tjedan dana premijer Andrej Plenković govori ovako: "Cijeli koncept većeg broja dragovoljnog pristupanja mladih da se obučavaju za vojne vještine kao i posebnih tečajeva je nešto o čemu ćemo sigurno razmišljati". 

Sličnu ideju o kratkoj vojnoj obuci u školama nedavno je predstavio Domovinski pokret. Jesu li premijeru poslužili kao inspiracija? Evo što kaže Stipo Mlinarić, saborski zastupnik Domovinskog pokreta. 

Svaku ideju koja je dobra za Hrvatsku može ukrasti bilo tko i to sigurno u obliku tečaja kako smo čuli od Andreja Plenkovića. Vojska nije tečaj Crvenog križa za polaganje B kategorije od 7 dana ili tri dana koliko traje", rekao je zastupnik. 

Jasno je da bi sve bilo namijenjeno mladima pa je nevnik Nove TV maturante pitao što misle o svemu.

Karlo i Ida svjesni su geopolitičke situacije - no kažu, paničariti ne treba. "Dosta bi pomoglo pogotovo zbog discipline, a snalaziti se s oružjem i nekim nesvakidašnjim okolnostima nije naodmet", poručuje Ida Butković, maturantica. 

"Vjerojatno bi otišao na neki vojni tečaj, ako to postoji danas, da ne idem u rat s puškom u ruke ko pijana ptica", poručuje maturant Karlo Mostarac.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović PRIOPĆENJE IZ UREDA PREDSJEDNIKA Milanović odgovorio pravobraniteljici: "Biti gej nije ni uvreda ni problem, osim ako si dio licemjerne političke družine"

Manje razumijevanja od maturanata ima oporba.

"Da sam ja na mjestu naših neprijatelja ja bih se da ne kažem šta...uplašio...kad to čujem tako odlučno", kaže SDP-ov zastupnik Arsen Bauk. Nino Raspudić, saborski zastupnik Mosta smatra da se radi o potpuno neodgovornom i prigodnom lupetanju. O detaljima ove ideje ministar Anušić u ponedjeljak nije htio, ali iz sabornice je poručio kako će se materijalna prava profesionalne vojske poboljšati:

Ivan Anušić, ministar obrane RH, poručuje: "Priprema Vlada RH izmjenu o koeficijentima kojima će se plaća pripadnicima OSRH povećati za 40%", kaže. 

No pitanje je hoće li to biti dovoljno da se mladi odluče za - vojni poziv.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene