Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SLAPP tužbe

Obuljen Koržinek najavila politiku suzbijanja tužbi protiv novinara i javnog govora: ''Sudovi ne smiju biti sredstvo zastrašivanja medija''

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek
Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek Foto: DNEVNIK.hr
U oblikovanju politike suzbijanja SLAPP tužbi iznimno je važno ujednačavanje sudske prakse, ali i edukacija novinara i sudaca, istaknuto je u četvrtak nakon prvog sastanka Stručne radne skupine za suzbijanje SLAPP tužbi u Ministarstvu kulture i medija.

“Razmotrit ćemo unaprjeđenje i medijskog zakonodavstva i ostalih zakona temeljem kojih se takve tužbe pokreću. Svima nam je u interesu da novinari mogu raditi slobodno bez straha od serijskih tužbi”, istaknula je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Dodala je kako su se, prije svega, bavili SLAPP tužbama protiv onih koji nastupaju u ime javnog interesa, u prvom redu protiv novinara i nakladnika, a cilj je da se stvore mehanizmi koregulacije i samoregulacije unutar profesija. Na taj način bi se adresirali eventualni problemi u radu, a izbjegle tužbe koje dovode do cenzure i autocenzure, istaknula je ministrica.

Osnovana stručna radna skupina

Ministarstvo kulture i medija osnovalo je stručnu radnu skupinu nakon što je Europska komisija usvojila Akcijski plan za europsku demokraciju, kojem je jedan primarnih ciljeva zaštita novinara od SLAPP tužbi - neutemeljenih tužbi koje pokreću moćni pojedinci, a usmjerene su prema zastrašivanju i utišavanju kritičkih glasova u društvu o pitanjima od javnog interesa.

Pročitajte i ovo Uhićen Kazimir Bačić - 1 OTKRIVENA JOŠ JEDNA AFERA USKOK objavio detalje policijske akcije u Zagrebu: Poznato za što se sve terete uhićeni, iznos mita nekoliko milijuna!

U radnoj skupini sudjeluju novinari i predstavnici medijskog sektora, pravosudnih tijela, odvjetništva i akademske zajednice.

“Mislim da sudovi nekim svojim odlukama ne smiju biti sredstvo zastrašivanja medija. Vidimo da postoji vrlo neujednačena sudska praksa. Naš je cilj da se dijalogom i edukacijom sudaca, novinara i drugih sudionika medijske scene broj takvih postupaka smanji. Tome će se i ova radna skupina posvetiti”, kazao je nakon sastanka novinar Dušan Miljuš, predstavnik Sindikata novinara Hrvatske.

Odluke o ravnatelju HRT-a u nadležnosti Hrvatskog sabora

Ministrica Obuljen Koržinek osvrnula se i na uhićenje glavnog ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića zbog sumnji u koruptivne radnje ponovivši kako Statut HRT-a predviđa da postoji osoba koja mijenja glavnog ravnatelja u slučaju njegove nemogućnosti rada.

“Dakle, HRT normalno funkcionira što se toga tiče. Naravno, ovisno o svemu što će se dalje događati u okviru pravosudnih organa donosit će se i druge odluke - međutim, one su u nadležnosti Hrvatskog sabora”, kazala je ministrica. Dodala je i kako o ovom slučaju u Ministarstvu kulture nemaju “nikakvih provjerenih saznanja osim onoga što izlazi u medijima”.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Novo vodstvo HRT dobio novog direktora, o uhićenom Kazimiru Bačiću odlučivat će Sabor i Nadzorni odbor

Osvrnula se i na stupanje na snagu COVID potvrda i njihov utjecaj na organiziranje skupova i kulturnih događaja.

“Trudili smo se pronalaziti načine da kultura nastavi djelovati, to je bilo u manjem opsegu i manjim brojevima. Sada se s većim brojem procijepljenih otvara mogućnost da se organizatori ponovo okrenu organiziranju događaja s puno više publike. Naš jasni i javni apel svima - cijepimo se što prije i omogućimo umjetnicima da mogu nastaviti sa svojom djelatnošću onako kako je to bilo prije pandemije”, poručila je ministrica.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene