Obavijesti Video Pretražite Navigacija
očekuju se nova uhićenja

Susjeda uhićenog Ivana Papića: "Nalazila sam kuverte naslonjene na Papić gradnja, dolazile su u kaslić"

Aktualno Galerija Ana Stavljenić Rukavina - 1 Ana Stavljenić Rukavina - 1 Foto: DNEVNIK.hr Uhićenja zbog Adventa 2019. - 3 Uhićenja zbog Adventa 2019. - 3 Foto: DNEVNIK.hr Ivan Čorkalo Ivan Čorkalo Foto: DNEVNIK.hr Šime Matak Šime Matak Foto: DNEVNIK.hr +0 Tomislav Tomašević Galerija 1/5 >>
U Zagrebu jutros nova uhićenja, ponovno su povezana s Milanom Bandićem. Neslužbeno, uhićeno je još deset ljudi, među kojima osam poduzetnika i dva zaposlenika Grada Zagreba. U USKOK-u je danas nastavljeno ispitivanje jučer uhićenih.

-Uskok je pokrenuo istragu i zatražio istražni zatvor za sve uhićene u aferama povezanima s Bandićem osim za Anu Stavljenić Rukavinu zbog njezine poodmakle dobi

- Rano jutros nastavljena je akcija policije u Zagrebu, uhićeno je osam poduzetnika i dva zaposlenika Grada Zagreba

Tijek događanja pratite u nastavku iz minute u minutu: 

20:12 Slučaj prati reporter TV Andrija Jarak koji se javio uživo u Dnevnik Nove TV s najnovijim informacijama.

USKOK je mjesecima nadzirao Milana Bandića. Bila su mu ozvučena dva službena automobila i Bijeli salon u zgradi poglavarstva gdje su se održavali službeni sastanci. Istražitelji su snimali razgovore, a jučerašnja i današnja uhićenja rezultat su tih mjera, izvjestio je reporter.

Više o tome čitajte OVDJE

19:50  Zamjenica ravnateljice USKOK-a u Dnevniku Nove TV komentirala je određivanje istražnog zatvora Kazimiru Bačići i Milanu Lončariću.

"Što se tiče naših prijedloga za određivanje zatvora Milanu Lončariću i Kazimiru Bačiću sud je u dijelu usvojio naš prijedlog te odredio istražni zatvor zbog opasnosti utjecaja na svjedoke", kazala je Marta Šamota Galjer.

Osvrnula se i na osumnjičene iz afere Advent koji će idućih mjesec dana provesti u Remetincu. USKOK sumnja da je Bandić pogodovao svom službenom vozaču Zdravku Krajini i kralju Adventa Denisu Mohenskom. Uz pomoć Jelene Čeklić iz povjerenstva za zakup javnih površina, za male bi novce dobili atraktivne lokacije za kućice na Adventu i drugim manifestacijama. Na njima bi masno zarađivali ili ih skupo davali u podnajam. Tako su, tvrdi uskok, podijelili 5 milijuna kuna.

"U odnosu na svih troje odredio je zatvor zbog opasnosti utjecaja na svjedoke, dok je u odnosu na Denisa Mohenskog odredio i zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela", kazala je zamjenica ravnateljice.

19:40 Jedan od uhićenih je i građevinski poduzetnik, Ivan Papić, iz društvenih kronika poznat kao suprug bivše misice Stefani Hohnjec.

Ekipa Dnevnika Nove TV otišla je na adresu na kojoj je registrirana njegova tvrtka. Stanari u zgradi kažu da ga nisu vidjeli, ali policiju jesu.

"Nalazila sam kuverte naslonjene na Papić gradnja, dolazile su u kaslić", kazala je Kristina i dodala kako je policija bila tamo prije nekoliko dana. "Tražili su jednu osobu ali kako je nisu našli vrlo brzo su otišli", dodala je.

Gradski zastupnik Renato Petek smatra da je ovo tek početak uhićenja i da će biti još kostura iz ormara.

"Po meni ovo sitnije stvari oko kojih se raspliće cijela priča u Gradu Zagrebu, a tek očekujemo one krupnije afere u kojima je bilo puno vise novaca", kazao je Renato Petek, zastupnik u zagrebačkoj skupštini.

Doznajemo da će Uskok ispitivanja uhićenih dovršiti sutra, kada će i objaviti detalje današnje akcije.

17:25 Reporter Dnevnika Nove TV Andija Jarak javio se ispred USKOK-a s najnovijim informacijama. Kaže da su Denis Mohenski, Jelena Čeklić i Zdravko Krajina trenutno pred istražnim sucem i čekaju što će biti s njima.

Ana Stavljenić Rukavina puštena je da se brani sa slobode zbog poodmakle dobi, a ostalima, Andrei Šulentić, Kazimiru Bačiću, Milanu Lončariću određeno je mjesec dana pritvora zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

17:15 Odvjetnik Krešimira Huzjana Šime Matak potvrdio je da je njegov klijent ispitan.

"Ono sto vam mogu potvrditi je da USKOK vodi nekoliko postupaka čini mi se da ih ima 5 različitih i da je moj branjenik upravo ispitan. I da se zapravo radi o koruptivnim kaznenim djelima. Tek kad bude doneseno rješenje o provođenju istrage moći ćete vidjeti za što se svaki od okrivljenika tereti i koji su dokazi u ovom trenutku prikupljeni", rekao je.

16:42 Kazimiru Bačiću i Milanu Lončariću određen je istražni zatvor od mjesec dana zbog opasnosti utjecaja na svjedoke.

16:28 Ana Stavljenić Rukavina primljena je u srijedu uvečer oko 22 sata u KBC Sestre milosrdnice zbog udarca koji je zadobila uslijed pada te joj je pružena medicinska pomoć, doznaje se neslužbeno u četvrtak u toj bolnici.

Ozljeda koju je dobila uslijed pada je sanirana. Pregledali su je kirurg i neurokirug te je, kako nije bilo težih ozljeda, puštena kući.

15:42 Bojan Šupuković, odvjetnik Ane Stavljenić Rukavine, za DNEVNIK.hr je potvrdio da se njegova klijentica srušila no nema detalje o njezinom zdravstvenom stanju.

Dodao je kako je ona jučer aktivno iznosila obranu pred Državnim odvjetništvom te negira kaznena djela zloporabe položaja i ovlasti koja joj se stavljaju na teret. Državno odvjetništvo za nju nije tražilo zadržavnje i istražnom zatovru, a još nema ni rješenja o provođenju istrage, rekao nam je odvjetnik.

15:06 Ana Stavljenić Rukavina, koja je jučer uhićena u sklopu afere Srebrnjak te danas puštena da se brani sa slobode, pronađena je onesviještena u svojem stanu i prevezena u bolnicu.

14:24 Ana Stavljenić Rukavina puštena je da se brani sa slobode, doznaje se neslužbeno. USKOK ju sumnjiči da je zajedno s Bandićem namjestila izbor za ravnatelja bolnice Srebrnjak. Više o tome OVDJE.

14:06 Vodstvo HRT-a izvijestilo je da posao uhićenog glavnog ravnatelja Kazimira Bačića sada obavlja ravnatelj programa Renato Kunić, ističući da će o daljnjem Bačićevu radnom statusu odlučiti Nadzorni odbor HRT-a i Sabor.

13:54 "Bez obzira na to što neki šarlatani sumnjaju, ovo pokazuje da nema nedodirljivih", izjavio je premijer Plenković na sjednici Vlade komentirajući jučerašnja uhićenja u Zagrebu. Više o tome OVDJE.

13:33 USKOK i policija objavili su detalje jučerašnjih uhićenja. Milana Bandića sumnjiče da je primio 50.000 eura mita za aferu Vrtovi svjetla te da je s uhićenom Stavljenić Rukavinom namjestio izbor za ravnatelja bolnice Srebrnjak. Otkriven je još jedan krak afere - utaja poreza na kantama za smeće. Više o tome OVDJE.

12:23 "Očito je da se nastavljaju uhićenja, vjerujem da će toga biti još, vidite da je nekoliko krakova istrage i to je nešto što je trajalo godinama. Nad Zagrebom se nadvio oblak korupcije, a moj je cilj da se nebo iznad Zagreba razvedri", izjavio je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević komentirajući današnju akciju USKOK-a. 

"Očito je da se radi o djelima povezanima sa zloporabom položaja i ovlasti te primanju mita. Vjerujem da je ovo samo početak raščišćavanja svih nepravilnosti. Želim da sva gradska poduzeća i gradska uprava posluju na transparentan način, uz nultu toleranciju na korupciju", istaknuo je Tomašević. 

Zagrebački gradonačelnik potvrdio je pretres u gradskoj upravi. Tamo radi Darko Barun, punomoćnik pročelnika za provedbu komunalnih aktivnosti i održavanje infrastrukture i objekata mjesne samouprave, jedan od uhićenih. 

12:00 Među uhićenima je navodno i poduzetnik i građevinar Krešimir Huzjan.

11:59 Među uhićenima su navodno arhitektica Sanja Borisavljević i bivši djelatnik gradske uprave Milivoj Kotrla, koji je do umirovljenja bio zaposlenik Grada Zagreba i referent za promet. Borisavljević je zastupala investitore u određenim projektima. Navodno je za više objekata u slučajevima koje je radio Kotrla, a zastupala ih Borisavljević, broj parkirnih mjesta mijenjan kako bi se dobile dozvole, piše 24 sata.

11:45 Predsjednik Milanović komentirao je akciju USKOK-a. "Došla maca na vratanca", rekao je predsjednik. Više o tome OVDJE.

11:23 Ispitivanja jučer uhićenih obavljaju se na više lokacija. Osim u USKOK-u u Vlaškoj ulici, osumnjičeni se ispituju i u Selskoj ulici. 

10:56 Polako cure imena uhićenih u nastavku akcije USKOK-a. Navodno je uhićen i Milivoj Kotrla, dugogodišnji zaposlenik Poglavarstva koji je "prošao" više gradskih ureda, a bio je, među ostalim, član Koordinacije za pripremu dokumenata prostornog uređenja te viši stručni savjetnik u Gradskom uredu za prostorno uređenje. On je trenutačno u mirovini, javlja Večernji list.

10:29 Još uvijek nema službene potvrde o današnjim uhićenjima. 

10:13 U USKOK-u je jutros ispitan ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić. 

"Bačić je ispitan danas ujutro u 8, iznosio je obranu i negirao počinjenje kaznenog djela trgovanja utjecajem. Nadamo se da mu neće biti određen istražni zatvor i da će se brzo vratiti na radno mjesto", potvrdio je Bačićev odvjetnik Nikola Mandić reporteru Nove TV Ivanu Čorkalu. 

9:29 Ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića USKOK sumnjiči da je još 4. lipnja prošle godine Bandiću za sređivanje projekta Vrtovi svjetla isporučio - 50 tisuća eura, javlja NET.hr. Zauzvrat je navodno dobio stan u Zagrebu. 

9:20 Polako cure imena uhićenih. Među njima je navodno i arhitektica Sanja Borisavljević, vlasnica i direktorica firme ADE Studio. Preko njezine su tvrtke, neslužbeno, građevinske firme dobivale građevinske dozvole od Grada Zagreba.

Jedan je od uhićenih i pomoćnik pročelnika za provedbu komunalnih aktivnosti i održavanje infrastrukture i objekata mjesne samouprave Darko Barun, piše Index.

8:17 Nova uhićenja nastavljena su u četvrtak. Rano jutros privedeno je deset osoba, a riječ je o kaznenim djelima primanja mita. N1 javlja kako je uhićeno osam poduzetnika i dva zaposlenika Grada Zagreba.

Ovaj se put sumnja da su zaposlenici Grada Zagreba uzimali mito od poduzetnika kako bi im ishodovali razne dozvole. Među uhićenima je i poduzetnik i građevinar Ivan Papić, muž bivše Miss sporta Stefany Hohnjec, javlja Jutarnji list. Među uhićenima je i Bandićev rođak, javlja Večernji list. Među jutros uhićenima je i Zdravko Čabraja, član gradskog odbora Stranke rada i solidarnosti Bandić Milan 365, javlja N1. 

8:00 Jučer su u Zagrebu provedene tri akcije uhićenja i pretresa. USKOK je u srijedu popodne počeo ispitivati uhićene, sve je trajalo do dugo u noć, a danas se očekuje da će USKOK objaviti priopćenje i detalje o akcijama.

7:79 Sinoć su u USKOK-u ispitani Ana Stavljenić Rukavina, ugostitelj Denis Mohenski i još jedna osoba, a danas se očekuje ispitivanje petero preostalih osumnjičenih, među njima je i Kazimir Bačić, glavni ravnatelj HRT-a, kojeg USKOK sumnjiči za posredovanje u primanju i davanju mita između Milana Lončarića i bivšeg gradonačelnika Milana Bandića. USKOK ga neslužbeno tereti da je za to dobio mito, odnosno stan u središtu Zagreba u Radićevoj ulici. 

Jučerašnja uhićenja...

Jučerašnja uhićenja povezana su s koruptivnim kaznenim djelima vezanima za bivšu gradsku upravu, zagrebačkim Adventom i Dječjom bolnicom Srebrnjak. Među uhićenima su Kazimir Bačić, Denis Mohenski, Jelena Čeklić, Andreja Šulentić, Zdravko Krajina, Vladimir Džajo i Ana Stavljenić Rukavina. Spominje se i još jedna, osma osoba, ali nije joj službeno potvrđen identitet.

U srijedu popodne počela su ispitivanja u USKOK-u, gdje su dovedeni Ana Stavljenić Rukavina i Denis Mohenski. Kasno navečer dovedena je još jedna osoba, ali nije službeno potvrđeno o kome se radi.

Uhićen "kralj Adventa"

Zbog sumnje u nezakonite radnje na zagrebačkom Adventu privedeni su bliski suradnici pokojnog zagrebačkog gradonačelnika, među kojima i "kralj Adventa" Mohenski. Naime, Mohenski bi za nisku cijenu dobio u najam lokacije za kućice, a onda bi ih za mnogo veće iznose davao u podnajam. U istoj akciji preivedena je i Jelena Čeklić, članica Povjerenstva za javne površine u kojem se odlučivalo o kućicama, ali i vozač Zdravko Krajina.

Pročitajte i ovo Mislav Bago - 2 KOMENTAR MISLAVA BAGE ''Ne sumnjam da će mnogi kupovati slobodu potapajući druge. Nažalost, sve upućuje na to da će svi putevi voditi prema Milanu Bandiću''

"Meni je drago da je proradila pravna država"

Bivša ministrica zdravstva i Bandićeva desna ruka Stavljenić Rukavina neslužbeno je privedena zbog zlouporabe položaja i ovlasti prilikom imenovanja novog ravnatelja bolnice Srebrnjak. Uhićena je i Andrea Šulentić, članica upravnog vijeća bolnice Srebrnjak te nekadašnja pročelnica u Bandićevoj gradskoj upravi.

"Osjećam se prazno, kao ispuhani balon, nema tu posebne sreće ni zadovoljstva, meni je drago da je proradila pravna država. Zbog budućnosti moje djece, zbog budućnosti naše djece, znanstvenika i svega ostaloga", komentirao je uhićenje bivši ravnatelj Srebrnjaka Boro Nogalo u Dnevniku Nove TV.

Bačić cijeli dan u pretresima

Uhićen je i ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić, kojeg se sumnjiči da je pomogao prijatelju pri kupnji zemljišta, a uhićenje nema veze s javnim servisom. Bačić je cijeli dan proveo s policijom u pretresima nekretnina i prostorija u njegovu vlasništvu.

Što slijedi?

Uhićeni se moraju očitovati o krivnji, braniti se šutnjom ili krenuti s aktivnom obranom, a to bi moglo trajati satima. Nakon što iznesu obranu, uhićene će izvesti pred istražnog suca Županijskog suda u Zagrebu koji će odlučivati o zadržavanju u istražnom zatvoru.

Privođenja su u srijedu izazvala brojne političke reakcije i komentare na temu tajminga uhićenja. "Pitanje je tajminga i zašto sada. Nakon održanih izbora na kojima je Bandićeva stranka izgubila izbore ja bih volio da imamo više epiloga, a manje spektakularnih uhićenja", komentirao je saborski zastupnik Nikola Grmoja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene