Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon dovršenog istražnog postupka na riječkom Županijskom sudu u obnovljenom postupku Županijsko državno odvjetništvo podignulo je optužnicu protiv Marija Pečavera i Ane Lesić, oca i kćeri u slučaju ubojstva Ljubomira Novaka u Crikvenici 1995., koji su nedostupni hrvatskom pravosuđu.


Optužnica je podignuta zbog kaznenog djela poticanja i pomaganja u teškom ubojstvu iz koristoljublja, objavljeno je na web stranicama toga suda.

Vezani članci Zgrada USKOK-a u Zagrebu - 2 Ilegalne migrante prevozili do granice: USKOK podigao optužnicu protiv Afganistanca i osmorice Hrvata Film Otac nominiran je za šest Oscara - 2 Ljude s demencijom više nikada nećete gledati istim očima. "Otac" je film o gubitku pamćenja koji nikada nećete zaboraviti

Prema optužnici Pečaver i njegova kći se terete da su tijekom prosinca 1995. u Crikvenici potaknuli i pomogli Snježani Novak, Krešimiru Luketiću i Damiru Peraszu u ubojstvu Ljubomira Novaka. Ubojstvo je, po otpužnici, počinio Damir Perasz 27. prosinca 1995.

Snježana Novak, Damir Perasz i Krešimir Luketić su u prvom postupku koji je vođen na riječkom Županijskom sudu zbog ovog djela pravomoćno osuđeni, i to Snježana Novak zbog kaznenog djela ubojstva na podmukao način na 20 godina, Damir Perasz zbog kaznenog djela ubojstva iz koristoljublja, također na 20 i Krešimir Luketić zbog kaznenog djela poticanja na ubojstvo iz koristoljublja na 15. Snježani Novak je kazna nakon žalbi smanjena na 15 godina.

Krešimir Luketić je u završnoj riječi na kraju suđenja otkrio neke detalje koji su teretili Pečavera kao organizatora ubojstva i njegovu kćer kao sudionicu u pronalaženju počinitelja te je donijeta odluka o pokretanju postupka protiv njih. Mario Pečaver i Ana Lesić su nedostupni pravosudnim tijelima Republike Hrvatske pa je u optužnici predlaženo da im se sudi u odsutnosti.

Mario Pečaver i Snježana Novak bili su ljubavnici. Snježana Novak je osuđena zbog organizacije ubojstva svog tadašnjeg supruga Ljubomira Novaka uz pomoć Perasza, pri čemu je posredovao Luketić. Obojica su od Novakove dobili novac za sudjelovanje. Snježana Novak je Peraszu i pomogla premjestiti tijelo ubijenog supruga na mjestu ubojstva. Luketić je u završnoj riječi optužio Pečavera da je ubojstvo organizirao. Ana Lesić, tadašnja Luketićeva djevojka, rekao je, od njega je zatražila da pronađe ubojicu.

Predmet je dodijeljen sutkinji Đurđi Jovanić.