Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tražit će istražni zatvor

Objavljeni detalji USKOK-ove akcije: Dvanaestero uhićenih utajilo 15 milijuna kuna, izdavali račune ''na crno''

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (Foto: Dnevnik.hr)
Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
USKOK je donio rješenje o provođenju istrage protiv 12 osoba i sedam trgovačkih društava zbog sumnje da su se udružili u zločinačko udruženje, utajili porez te pomagali u utaji poreza.

Skupina koju se sumnjiči da su utajama poreza državu oštetili za više milijuna kuna uhićena je u četvrtak. USKOK je priopćio da se pokreće istraga protiv 12 hrvatskih državljana (1982., 1979., 1982., 1979., 1949., 1966., 1980., 1991., 1989., 1955., 1978., 1974.) i sedam trgovačkih društava zbog sumnje da su se udružili u zločinačko udruženje, utajili porez i pomagali u utaji poreza.

Sumnja se da su dvojica prvoosumnjičenika, 39-godišnji i 42-godišnji hrvatski državljani, u razdoblju od siječnja 2019. do kraja veljače 2021. godine u Zagrebu i drugim mjestima u Hrvatskoj kao voditelji poslovanja više trgovačkih društava, povezali u zločinačko udruženje još deset ljudi u dobi od 39, 72, 42, 55, 41, 30, 32, 66, 43 i 47 godina radi utaje poreznih davanja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prijeti mu višegodišnji zatvor Filmska jurnjava u Vukovaru: Nadrogiran i bez vozačke obijesnom vožnjom ludovao po gradu i ozlijedio policajce

Vjeruje se da je prvookrivljeni 39-godišnjak s 42-godišnjakom dogovarao isporuku robe za trgovačka društva kojima su upravljala dvojica drugih osumnjičenih. Zaprimali su, skladištili i isporučivali robu kupcima i izrađivali račune.

Pritom je 42-godišnjak davao pozajmice i osiguravao dio potrebnih financijskih sredstava za nabavu robe. Tu su robu prodavali drugim poslovnim subjektima u Hrvatskoj. Jedan dio prodali su uz izdavanje računa na kojem je iskazan PDV, a dijelom ''na crno'', bez izdavanja računa. Ta su sredstva zatim transferirali na račune društava kojima su upravljali 39-godišnjak i 42-godišnjak.

Utajili više od 15 milijuna kuna

Kako bi utajili porez, dvojac je povezao četiri trgovačka društva kao stvarne stjecatelje robe u Hrvatskoj, odnosno osobe u dobi od 39, 32, 66, 43 i 47 godina. S njima su se dogovorili da će ispostaviti ulazne račune inozemnih dobavljača prema društvima s kojima su upravljala dvojica prvoosumnjičenika za navodno isporučenu robu njihovim društvima.

Tako su umanjili poreznu obvezu po osnovi PDV-a, a sredstva nisu niti prijavili niti uplatili u Državni proračun, već su ih prisvojili.

Državni proračun tako su oštetili za više od 15 milijuna kuna.

USKOK će sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložiti određivanje istražnog zatvora protiv desetero okrivljenika.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene