Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na Općinskom sudu u Šibeniku traje prvo pripremno ročište zbog tužbi za odštetu koje su podnijele obitelji osam vatrogasaca poginulih u kornatskoj tragediji.


Obitelji su tužile gradove Šibenik i Vodice, javnu vatrogasnu postrojbu Šibenik te DVD-ove Tisno i Vodice. 

Vezani članci Provala u šibenski pravoslavni hram - 4 Pupovac pozvao na smirivanje tenzija nakon provale u pravoslavni hram: "Duboko smo uvjereni da ovo nije nitko napravio iz vjerskih ili etničkih pobuda" Požar broda u Bilicama U Bilicama kod Šibenika planula jahta, potonula prije nego su je vatrogasci uspjeli ugasili

Tuženi ne osporavaju zahtjeve, no predlažu da sud izvede dokaze. 

Odštetni zahtjev iznosi oko 6 milijuna kuna.

Šibenik i Vodice traže da se u parnicu za naknadu štete poginulim vatrogascima uključi i RH 

Zagrebački odvjetnik obitelji poginulih vatrogasca Maro Mihočević nakon ročišta je izjavio kako lokalna samouprava načelno osporava tužbene zahtjeve te inzistira da se u parnicu uključi i Republika Hrvatska.

'Očito je da se tuženi pripremaju tužiti Republiku Hrvatsku nakon što otplate odštete obiteljima poginulih vatrogasaca, jer inzistiraju na obavještavanju treće osobe, tj. Republike Hrvatske o ovoj parnici radi isticanja tzv. regresnog zahtjeva. Mi se tome ne protivimo', rekao je Mihočević.

Šibenski odvjetnik Branko Baica koji zastupa tužene gradove, JVP Šibenik i DVD-ove Tisno i Vodice potvrdio je pak kako će se dio odgovornosti i novčanih obveza nastojati prebaciti i na Republiku Hrvatsku i to, kako je kazao, na osnovi solidarnosti koja je temelj Zakona o vatrogastvu.

'Većina vatrogasnih postrojbi utemeljena je da djeluje na svom području, a sve one u akciji gašenja požara na Kornatu djelovale su izvan matičnog područja što može naložiti samo glavni vatrogasni zapovjednik. Zato inzistiramo da se u parnicu uključi i Republika Hrvatska, a što se tiče regresnog zahtijeva tuženi u ovom postupku mogu od države potraživati da ona plati dio naknade za štetu, jer postoji i dio odgovornosti viših tijela', kazao je Baica, dodajući kako je u cijelom slučaju sporan upravo dio koji se odnosi na isključivu odgovornost tuženih gradova, DVD-a i JVP Šibenik.

Obitelji osmorice poginulih vatrogasaca: maloljetnog Marka Stančića i Karla Ševerdije, te Hrvoja Strikomana, Dina Klarića, Gabrijela Skočića, Ante Juričev-Mikulina, Ivana Marinovića i Marinka Kneževića tužbeni zahtjev za naknadu štete podnijeli su Općinskom sudu u Šibeniku u prosincu prošle godine. Tužbi je prethodio prijedlog za nagodbu, no DVD-ovi i JVP Šibenik nisu bili spremni nagoditi se već su odštetu bili voljni platiti ovisno o rezultatima istrage o kornatskoj tragediji, dok se drugi nisu očitovali o prijedlogu nagodbe. Tužbe za odštetu obiteljima poginulih vatrogasaca podnesene su na osnovi Zakona o radu i Zakona o zaštiti na radu.

Sljedeća ročišta zakazana su 9. i 11. travnja za kada je najavljeno saslušanje čelnih ljudi DVD-a Vodice i Tisno, Županijske vatrogasne zajednice te bivšeg županijskog vatrogasnog zapovjednika Dražena Slavice osumnjičenog da je odgovoran za kornatsku tragediju.