Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Obitelji vatrogasaca na sudu zbog odštete

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Općinskom sudu u Šibeniku traje prvo pripremno ročište zbog tužbi za odštetu koje su podnijele obitelji osam vatrogasaca poginulih u kornatskoj tragediji.

Obitelji su tužile gradove Šibenik i Vodice, javnu vatrogasnu postrojbu Šibenik te DVD-ove Tisno i Vodice. 

Pročitajte i ovo POS stanovi; ilustracija - 1 I to su dočekali Kraj iščekivanja za šibenske obitelji: Ministar Bačić uručio im ključeve stanova Istraga; ilustracija - 2 što je u pozadini? Hrvatska traži istragu zbog smrti Alekseja Navaljnog: "Moguće je da će se iste stvari događati hrvatskim političarima"

Tuženi ne osporavaju zahtjeve, no predlažu da sud izvede dokaze. 

Odštetni zahtjev iznosi oko 6 milijuna kuna.

Šibenik i Vodice traže da se u parnicu za naknadu štete poginulim vatrogascima uključi i RH 

Zagrebački odvjetnik obitelji poginulih vatrogasca Maro Mihočević nakon ročišta je izjavio kako lokalna samouprava načelno osporava tužbene zahtjeve te inzistira da se u parnicu uključi i Republika Hrvatska.

'Očito je da se tuženi pripremaju tužiti Republiku Hrvatsku nakon što otplate odštete obiteljima poginulih vatrogasaca, jer inzistiraju na obavještavanju treće osobe, tj. Republike Hrvatske o ovoj parnici radi isticanja tzv. regresnog zahtjeva. Mi se tome ne protivimo', rekao je Mihočević.

Šibenski odvjetnik Branko Baica koji zastupa tužene gradove, JVP Šibenik i DVD-ove Tisno i Vodice potvrdio je pak kako će se dio odgovornosti i novčanih obveza nastojati prebaciti i na Republiku Hrvatsku i to, kako je kazao, na osnovi solidarnosti koja je temelj Zakona o vatrogastvu.

'Većina vatrogasnih postrojbi utemeljena je da djeluje na svom području, a sve one u akciji gašenja požara na Kornatu djelovale su izvan matičnog područja što može naložiti samo glavni vatrogasni zapovjednik. Zato inzistiramo da se u parnicu uključi i Republika Hrvatska, a što se tiče regresnog zahtijeva tuženi u ovom postupku mogu od države potraživati da ona plati dio naknade za štetu, jer postoji i dio odgovornosti viših tijela', kazao je Baica, dodajući kako je u cijelom slučaju sporan upravo dio koji se odnosi na isključivu odgovornost tuženih gradova, DVD-a i JVP Šibenik.

Obitelji osmorice poginulih vatrogasaca: maloljetnog Marka Stančića i Karla Ševerdije, te Hrvoja Strikomana, Dina Klarića, Gabrijela Skočića, Ante Juričev-Mikulina, Ivana Marinovića i Marinka Kneževića tužbeni zahtjev za naknadu štete podnijeli su Općinskom sudu u Šibeniku u prosincu prošle godine. Tužbi je prethodio prijedlog za nagodbu, no DVD-ovi i JVP Šibenik nisu bili spremni nagoditi se već su odštetu bili voljni platiti ovisno o rezultatima istrage o kornatskoj tragediji, dok se drugi nisu očitovali o prijedlogu nagodbe. Tužbe za odštetu obiteljima poginulih vatrogasaca podnesene su na osnovi Zakona o radu i Zakona o zaštiti na radu.

Sljedeća ročišta zakazana su 9. i 11. travnja za kada je najavljeno saslušanje čelnih ljudi DVD-a Vodice i Tisno, Županijske vatrogasne zajednice te bivšeg županijskog vatrogasnog zapovjednika Dražena Slavice osumnjičenog da je odgovoran za kornatsku tragediju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene