Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba protiv raka dojke

Obilježen dan ružičaste vrpce: 'Rak dojke više nije neizlječiva bolest'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rak dojke više nije neizlječiva bolest, a prevencija i rano otkrivanje te bolesti povećavaju mogućnost izlječenja i do 90 posto, poručile su danas udruge žena s manifestacija u središtu Zagreba kojima se obilježava Dan ružičaste vrpce.

Listopad je tradicionalno posvećen borbi protiv raka dojke, sutra je nacionalni dan borbe protiv te bolesti, a danas se preventivne akcije s ciljem podizanja svjesnosti građana o toj bolesti provode u više od trideset hrvatskih gradova.

Pročitajte i ovo Gužve na biračkim mjestima u Zagrebu Građansko pravo VIDEO/FOTO Građani pohrlili na glasanje: Velike gužve na mnogim biralištima u Zagrebu Željko Kaštelan, Povjerenstvo za izradu nacrta Nacionalnog programa pilot faza Kreće program za rano otkrivanje najčešćeg raka kod muškaraca: "Više od 20 tisuća živi s rakom prostate danas u Hrvatskoj"

Na zagrebačkom Cvjetnom trgu hrvatski predsjednik Ivo Josipović otvorio je središnje događanje kampanje 'Želim svijet uz tebe' Udruge žena oboljelih i liječenih od raka dojke, njihovih obitelji i prijatelja 'Sve za nju', a od HNK prema Gajevoj ulici kretala se povorka Hrvatskog foruma protiv raka dojke - Europa Donna Hrvatska.

Prevencija je najvažnija u borbi protiv raka dojke, pa treba poticati supruge, kćeri i prijateljice da paze na sebe i provode preventivne mjere, a ako se bolest i dogodi treba ih poduprijeti u liječenju, rekao je predsjednik Josipović.

>> Dan ružičaste vrpce - uključite se u borbu protiv raka dojke!

Izrazio je zadovoljstvo što su dosadašnje akcije već pokazale dobre rezultate, te što su dijagnostika i terapijske metode u Hrvatskoj na europskoj razini.

Potporu objema akcijama dao je ministar zdravlja Rajko Ostojić, rekavši da mamografija i ultrazvuk spašavaju živote. Istaknuo je kako je važno otvoreno govoriti o tome i ići na preglede, kao i da moralni autoriteti, stručnjaci i mediji podupiru akcije poput današnje.

Davor Bernardić, predsjednik zagrebačke Gradske skupštine, kazao je da od raka dojke godišnje u Europi svake dvije minute oboli jedna žena, a svaka šesta umire. U Hrvatskoj od te opake bolesti umire 900 žena godišnje, a često je nismo ni svjesni dok nije kasno, dodao je.

Voditeljica Ureda udruge 'Sve za nju' istaknula je nužnost psihološke pomoći ženama oboljelima od svih vrsta raka koja se provodi putem centra te udruge, ocijenivši da se svijest ljudi podigla zadnjih godina, no ipak ne dovoljno, što pokazuje i još uvijek nezadovoljavajući odaziv na screening programe Ministarstva za rano otkrivanje zloćudnih tumora.

Trinaestu godinu zaredom organiziran je Dan ružičaste vrpce u okviru koje i humanitarna kampanja 'Žena ženi' putem koje će građani kupnjom određenih proizvoda pomoći radu udruge Europa Donna.

Predsjednica te udruge Nada Kraljević rekla je kako se bolest može spriječiti uklanjanjem rizičnih čimbenika - poput pretilosti, sjedilačkog načina života, nezdrave prehrane, pušenja i alkohola, a prevencijom se smrtnost može smanjiti za 30 posto.

I onkolog Danko Vrdoljak iz Klinike za tumore istaknuo je kako rak dojke više nije neizlječiva, već kronična bolest, postotak preživljavanja u Hrvatskoj jednak je kao u zapadnoeuropskim zemljama, a liječenje se ne razlikuje od onoga u New Yorku, Parizu i Londonu.

>> Rak dojke - bolest koja ne zaobilazi ni muškarce!

Potporu povorci udruge Europa Donna dale su i saborska zastupnica Gordana Sobol u ime obnašatelja dužnosti predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke, te saborska zastupnica Jadranka Kosor u ime saborskog Odbora za obitelj, mladež i sport, poručivši ženama da redovito obavljaju preglede i da svoje zdravlje stave ispred ostalih obaveza.

U sklopu današnjih događanja Zagrepčanima su dijeljeni letci i edukativne knjižice o prevenciji te bolesti, prodavali su se proizvodi od kojih je prihod namijenjen udrugama, a mogli su dobiti i ružičaste vrpce, simbol nade i borbe protiv raka dojke te potpore ženama koje se liječe i sjećanja na one koje su tu bitku izgubile.

Na Cvjetnom trgu obilježen je i Svjetski dan osoba sa stomom, koje su operirane od karcinoma debelog ili tankog crijeva te mokraćnih puteva i koje nose 'stoma vrećice' što omogućuju protok i izlaz crijevnog sadržaja. U Hrvatskoj živi oko pet tisuća osoba s nekom vrstom takvih vrećica. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene