Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mjesec borbe protiv raka dojke

Rak dojke - bolest koja ne zaobilazi ni muškarce!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ako ste mislili ste da je rak dojke bolest koja pogađa samo žene, daleko ste od realnog stanja stvari.

Listopad je mjesec posvećen borbi protiv raka dojke. Simbolično se obilježava nošenjem ružičaste vrpce, koja simbolizira borbu protiv raka. Ružičasta boja pak simbolizira nježniji spol. No, iako je sto puta veća šansa da žena oboli od raka dojke, ova opaka bolest pogađa i muškarce.

Pročitajte i ovo Rak dojke - 3 Podrška oboljelima Godišnje od ove bolesti oboli tri tisuće žena, a lani je odnijela više od 600 života: "Jedan poziv u devet sati navečer promijeni vam život" Ilustracija Aktualna tema Idete li na preventivne liječničke preglede? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV

Prema podacima Registra za rak Zavoda za javno zdravstvo godišnje u Hrvatskoj od raka dojke oboli oko dvije do dvije i pol tisuće žena, ali i dvadeset do trideset muškaraca.

Baš kao i ženama, pregledi i samokontrola pomažu i u ranom otkrivanju raka dojke kod muškaraca. Muškarcima je preporučljivo obavljati samokontrolu barem svakih mjesec dana, ne bi li uočili simptome i prije samog razvoja bolesti. No, zbog stereotipa povezanih s ovom bolešću kako samo žene obolijevaju od raka dojke, većina muškaraca ni ne zna kako ih spol ne štiti od ove bolesti.

>> Dan ružičaste vrpce - uključite se u borbu protiv raka dojke!

Rizik od oboljenja povećava se starenjem. Većina slučajeva oboljenja muškaraca od raka dojke zabilježena je u dobi između 60 i 70 godina. -Povišena razina estrogena- muškarci, kao i žene, proizvode estrogen, ali se povećana razina estrogena kod muškaraca može povezivati s oboljenjem od raka dojke-Konstantna izloženost radijaciji kroz duži period vremena-Klinefelterov sindrom- rijetko genetsko oboljenje kada se muškarac rodi s viškom ženskih kromosoma-Povijest bolesti raka dojke u obitelji- ovo se odnosi pogotovo ako su bliže članice obitelji oboljele od raka dojke

Simptomi oboljenja od raka dojke kod muškaraca slični su onima kod žena. To je najčešće kvržica na prsima. Ostali simptomi koji mogu ukazivati na rak dojke kod muškaraca su i curenje iz bradavice, oticanje prsa, uvučene bradavice te kvržice ispod ruku.

Kada se radi o liječenju raka dojke, isti se tretmani koriste za muškarce i žene. To je najčešće operacija, zatim kemoterapija, zračenje i hormonalna terapija. Sve ovisi o stadiju u kojem se rak nalazi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene