Barack Obama (Foto: AFP)
Barack Obama (Foto: AFP)

Predsjednik Obama prodružio je Bushovu „Proklamaciju 7463“ za još jednu, šesnaestu po redu godinu, te tako produžio nacionalno izvanredno stanje za još godinu dana.


Izvanredno stanje na nacionalnoj razini, koje je američki predsjednik George W. Bush proglasio tri dana nakon terorističkog napada 11. rujna 2001. godine, bit će produženo do kraja predsjedničkog mandata Baracka Obame.

Predsjednik Obama prodružio je Bushovu „Proklamaciju 7463“ za još jednu, šesnaestu po redu godinu, koja mu daje široke ovlasti u organizaciji vojske, prenosi Usa Today.

Jedna od njih je i mogućnost pozivanja nacionalne garde i njihovog premještanja u prekooceanske zemlje. Prema izvješću Pentagona, do prošlog je tjedna na temelju prava i mogućnosti osiguranih u spomenutoj proklamaciji pozvano 16 345 pripadnika garde.

Republikanski predsjednički kandidat Donald Trump rekao je kako bi svoje predsjedničke ovlasti koristio u svrhu izmjene vrhovnih generala, od kojih bi tražio savjete u vezi Islamske države.

Stanje nacionalnog izvanrednog stanja ističe nakon godinu dana, ako predsjednik prethodno ne kontaktira i Kongres i zatraži obnovu stanja za još godinu dana, što je i predsjednik Obama učinio prošlog tjedna.

Kongres je također obavezan sastati se svakih šest mjeseci kako bi razmotrio je li potrebno ukinuti proglašeno izvanredno stanje, što se u 40 godina, koliko je na snazi američki Zakon o izvanrednom stanju nije dogodilo nijednom.