Nova godina donijela je i nova pravila za vozače dijabetičare, srčane bolesnike i one sa sinkopom. Zaoštravaju se kriteriji za izdavanje vozačke dozvole. Bez nje će ostati ako bolest ne budu držali pod kontrolom ili je ne budu mogli izliječiti. I oni s visokim tlakom neće moći voziti.

Galerija


Zbog dijabetesa David ima detaljnije liječničke preglede za vozačku dozvolu. Iako redovito kontrolira šećer, sad ga čekaju još oštrija pravila, zbog kojih će morati dokazati da može primjereno kontrolirati svoje stanje.

Vezani članci Nesreće (Foto: Screenshto/YouTube) Vjetrobranske kamere otkrivaju stravičnu stranu prometnica, odbjegle gume lete na sve strane Sudar (Foto: Screenshot/YouTube) Tvrdoglavi vozači obračunali se zbog prestrojavanja i prouzročili prometni kaos

"Ne bih nikako volio vidjeti da se uvode neke dodatne mjere, dodatne edukacije ili neke preglede koje bi dijabetičari trebali plaćati iz svog džepa", rekao je David Kaplan.

01.01.2018.
Bolesti zbog kojih će se ograničavati i oduzimati dozvola

Uz ograničenja prijete i zabrane. Osim dijabetičara provjeravat će i one s bolestima srca i krvnih žila.

Zabranjuje se za desetak takvih stanja, među njima je i sinkopa. Ta bolest gubitka svijesti najpoznatija je zbog afere oslobađajuće presude Tomislavu Horvatinčiću. Naknadno mu je utvrđena trajna nesposobnost za upravljanje vozilom.

"Ne može se izdati dozvola onima koji imaju tešku stenozu zaliska i onima koji imaju krizu svijesti. Međutim, takvi bolesnici mogu biti operirani i njihovo stanje doista treba dinamički promatrati", objasnio je doc. dr. sc. Edvard Galić.

O zabrani ili ograničenju odlučivat će specijalisti

Ako se bolest može liječiti, onda se dozvola može izdati uz uvjet. O zabrani ili ograničenju vozačke dozvole odlučivat će specijalisti poput kardiologa Galića. I visok tlak može dovesti do zabrane.

"Za vozače amatere te su vrijednosti nešto više, negdje su 180/110. Svakako je vrlo važno naglasiti da redovito uzimanje terapije mora biti prisutno kod tih osoba", dodao je doktor Galić.

Neće moći voziti ako tlak i dalje bude visok, a specijalisti moraju o svemu obavijestiti izabranog liječnika i policiju.

"Ukoliko liječnik procijeni da je podnositelj zahtjeva za vozačku dozvolu sposoban, MUP će mu izdati vozačku dozvolu. To je jednostavna procedura", rekao je Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova.

Policija će morati vozača obavijestiti da ode na pregled u medicinu rada.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.