Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Putem sustava e-Građani

MUP predstavio e-Zahtjeve za vozačke, uskoro stižu e-Novorođenče, e-Putovnice i e-Poslovanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo unutarnjih poslova predstavilo je novu e-uslugu podnošenja zahtjeva za vozačku dozvolu.

Novu uslugu predstavili su ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar uprave Lovro Kuščević te predstavnici Agencije za komercijalnu djelatnost, Financijske agencije i Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva.

Pročitajte i ovo Davor Božinović Motivacija uoči izbora Davor Božinović komentirao snimku predsjednika stranke i otkrio hoće li tražiti krivca: "Kada malo bolje poslušate..." Davor Božinović "On se žalio na buku" Splitski dogradonačelnik policiji prijavio HDZ-ov skup, Božinović kaže: "Besposlen pop i jariće krsti"

"Ovime postižemo zajednički cilj i interes policije, MUP-a i građana da se riješimo gužvi na šalterima", kazao je Božinović.

Ministar je kazao kako putem novih usluga raste povjerenje građana u institucije.

"Usluge državnih institucija građani će doživljavati u punom smislu riječi", kazao je Božinović.

Ministar unutarnjih poslova kazao je kako je od ponedjeljka zaprimljeno 13 e-Zahtjeva za izdavanjem vozačke dozvole.

Kuščević: "Uskoro i e-Novorođenče i e-Poslovanje"

Ministar uprave Lovro Kuščević kazao je da danas poduzetnici i građani obilaze šaltere kako bi dobili razne dozvole, stoga Vlada intenzivno provodi projekt digitalizacije uprave.

"41 vrstu dokumenata građani mogu dobiti putem sustava e-Građani. Cilj nam je povećati taj broj na troznamenkasti iznos, a cilj nam je sve povezati u jedan cloud. Do kraja godine u sustav ćemo pustiti i uslugu e-Novorođenče putem kojim će se dijete moći prijaviti u matične knjige te obaviti prijava prebivališta", kazao je Kuščević i dodao kako sustav e-Građani trenutno koristi oko 500.000 korisnika.

Sljedeće godine bit će predstavljena i usluga e-Poslovanje da sličnu uslugu predstavimo i našim poduzetnicima.

Na pitanje reportera Nove TV Vanje Margetića koliko je sigurno da će oni koji to zatraže vozačku zaista i dobiti na kućnu adresu, Božinović je kazao:

"Nema razloga za zabrinutost, kao što i ostala pismena dolaze na kućnu adresu, tako će dolaziti i vozačka dozvola"

Božinović je rekao i kako se radi na uvođenju e-Prometnih i e-Putovnica.

Na pitanje hoće li zaposlenici koji rade na šalterima zbog e-Zahtjeva ostati bez posla, Božinović je odgovorio kako "posla ima dovoljno".

Vozačka u postaji ili na kućnu adresu

Podsjetimo, od 4. rujna zahtjev za vozačku dozvolu može podnijeti i preko sustava e-Građani. Zahtjev za izdavanje vozačke dozvole putem sustava e-Građani mogu podnijeti samo oni građani koji imaju elektroničku osobnu iskaznicu s potpisnim certifikatom.

Kod podnošenja zahtjeva građani moraju dostaviti skenirane isprave, poput uvjerenja o položenom vozačkom ispitu i zdravstvenog uvjerenja, dok će se fotografije i potpis podnositelja zahtjeva preuzimati iz Informacijskog sustava MUP-a.

Dozvole će se moći preuzeti osobno u policijskoj upravi ili postaji prema kojoj je elektronički zahtjev upućen ili će mu moći biti dostavljene na adresu prebivališta ili boravišta, a to će moći odabrati sam podnositelj zahtjeva.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene