Ilustracija (Foto: Getty Images)
Ilustracija (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images

Sve jedinice lokalne samouprave dužne su odrediti kada će se noćna vanjska rasvjeta ugasiti ili smanjiti za minimalno 50 posto. Sve vrste rasvjete, osim propisanih izuzeća, to moraju učiniti na najmanje tri sata. Time se postiže energetska učinkovitost i štiti se okoliš od nepotrebnih dodatnih zagađenja.


Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavilo je Pravilnik o zonama rasvijetljenosti, dopuštenim vrijednostima rasvjetljavanja i načinima upravljanja rasvjetnim sustavima. Njime se propisuju obvezni načini i uvjeti upravljanja rasvjetljavanjem, a sve po pravilima Europske komisije.

Vezani članci Osobna iskaznica, ilustracija Nova osobna iskaznica s beskontaktnim čipom služit će i kao zdravstvena. Njome ćemo preko mobitela potpisivati i zahtjeve za kredit? Poduzetnici pred ministarstvom položili vijenac i lampione Poduzetnici položili vijenac i upalili svijeće ispred Ministarstva: ''Tjeraju tisuće tvrtki u propast''

Važno je napomenuti kako postoje iznimke na koje se pravilnik ne odnosi. Neke od njih su proizvodni pogoni, energetski objekti, sigurnosna rasvjeta, vojna djelatnost, signalizacija u prometu te cestovna, pješačka i tunelska rasvjeta.

Rasvijetljenost je u Hrvatskoj podijeljena po zonama poput područja prirodne rasvijetljenosti, tamnog krajolika, ambijentalne rasvijetljenosti, itd. Vremenski period u kojemu se svjetlost mora potpuno ugasiti ili smanjiti na minimalno 50 posto ne može biti manji od tri sata.

Odbačena maska Naličje pandemije: Trošimo više jednokratne plastike, ali ima i jedna dobra vijest

Smanjenje rasvjete počinje u sredini noći, ni iznimno Grad Zagreb i jedinice lokalne samouprave tu stavku mogu definirati i prije početka svjetlostaja. Prema pravilniku, noć započinje zalaskom sunca, a završava u zoru.

Svjetlosno onečišćenje - 1 Zbog ovog problema sve više ljudi i u Hrvatskoj osjeća posljedice: "Bljeska po noći, djeca ne mogu spavati"

U ruralnim područjima, veliki dio rasvjete mora se ugasiti ili smanjiti, kako je prethodno navedeno, kao i dekorativna rasvjeta i rasvjeta na oglasnim pločama. Krajobrazna se rasvjeta mora u potpunosti ugasiti, određeno je pravilnikom.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju