Odbačena maska
Odbačena maska Foto: Marko Lukunić/Pixsell

Pandemija koronavirusa privremeno je poboljšala kvalitetu zraka i snizila emisije stakleničkih plinova, ali je povećala uporabu jednokratne plastike, upozorila je Europska agencija za okoliš (EEA).


Emisije plinova s učinkom staklenika pale su znatno u 2020. godini u Europskoj uniji zbog mjera zatvaranja koje su smanjile gospodarske aktivnosti.

Točni podaci o tome koliko su stvarno smanjene bit će poznati iduće godine, objavila je Europska agencija za okoliš (EEA) u četvrtak.

Ograničenja u međunarodnom prometu koja su države donosile tijekom pandemije smanjile su putovanja, i poslovna i turistička, što je rezultiralo smanjenom aktivnošću u prijevoznom sektoru, a upravo je on velik izvor emisija plinova s učinkom staklenika.

Cestovni promet u Europi pao je, prema procjenama, za 57 posto ove godine u usporedbi s 2019., navodi Međunarodna unija za cestovni promet (IRU).

Zračni promet strmoglavio se, navodi Međunarodna organizacija civilnog zrakoplovstva (IATA).

Razine buke i onečišćenja pale su jer cestama prometuje manje vozila djelomice zbog zatvaranja gospodarstva u proljeće 2020.

Međutim, nakon što su bile ukinute mjere zatvaranja, razine onečišćenja vratile su se na prethodne razine, navodi EEA sa sjedištem u Kopenhagenu.

Naličje pandemije je nagli rast uporabe plastike koja se koristi u izradi proizvoda za zaštitu od zaraze, kao što su higijenske maske, rukavice i zaštitni ogrtači.

Koronavirus: Raspad sustava u zdravstvu - 4 U Srbiji 10 preminulih, zbog pogoršanja situacije zabranjuje se okupljanje više od pet osoba na zatvorenom i otvorenom prostoru

Testiranje na Zagrebačkom velesajmu U Splitsko-dalmatinskoj 332 nova slučaja, jedna županija požalila se da goru epidemiološku situaciju od njih u Europi imaju jedino Belgija i Češka

Drugi razlog povećane uporabe plastike je taj što su se brojni restorani u Europi zbog pandemije preusmjerili na pripremu hrane isključivo za dostavu, pri čemu pakiraju obroke u jednokratno plastično posuđe i služe plastični pribor za jelo, navodi EEA.