Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Europski klimatski pakt

Milanovićev savjetnik otkrio "zelenu" novinu na Pantovčaku: "Možda ćemo ih ove godine zašarafiti"

U okviru inicijative Europski klimatski pakt, Zagreb je u ponedjeljak dobio mural koji upozorava na klimatske promjene.

Održane su i edukativne radionice u okviru inicijative Europski klimatski pakt, kako bi se ta tema približila mladima. Djeca su izrađivala i vlastite grafite, a aktivnosti su to koje provodi Europska komisija u suradnji sa WWF Adrijom. Ranije, eko-murali osvanuli su i na školama u Osijeku, Rijeci i Sisku.

"Odvajati otpad, ugasiti svjetlo u sobi kad nismo, makuti neke namještaje koji nam stvarno nisu potrebni i koje nećemo koristiti, i kad operemo zube da ugasim vodu", naučila je Vida.

Reporterka Dnevnika Nove TV Sara Tomašković je posjetila Prvu Osnovnu školu Dugave u Zagrebu gdje se dovršava posljednji mural u nizu.

"Mural je posvećen Majci prirodi u znak zahvalnosti na životu koji pruža. Oslikali su ga umjetnici iz kolektiva Graffiti na gradele", izvijestila je Tomašković.

Pročitajte i ovo Ivan Paladina Žalio se na odluku Grad Dubrovnik naplatio kaznu Paladini: Komunalni redari odrapili mu kaznu zbog grafita

Milanovićev ured uskoro zeleniji?

Ambasador cijelog projekta, Julije Domac, rekao je za Dnevnik Nove TV da su s djecom pričali što mogu sama napraviti - primjerice štedjeti energiju. Istaknuo im je da imaju velik utjecaj na svoje roditelje te da mogu utjecati na njihovo ponašanje.

"Bitno je da ugrade sustav vrijednosti u svoje ponašanje i da to zadrže i kasnije kako bi znali za koga će glasati na izborima, kakvu će kuću graditi", rekao je Domac.

Ističe da se klimatske promjene događaju i sve će nas zahvatiti. "Mi smo prva generacija koja će osjetiti klimatske promjene u punoj mjeri, ali smo zadnja koja na to može utjecati", upozorava Domac.

Domac je i savjetnik predsjednika za klimu i energiju. Najavio je da će "zazeleniti" predsjednikov ured. "Ovaj tjedan ćemo predati set dokumentacije za tri sunčane elektrane u konzervatorski zavod. Možda ćemo već ove godine zašarafiti sunčane elektrane na ured predsjednika", zaključio je Domac.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene