Na red su zbog širenja koronavirusa došle i konkretne higijenske preporuke, a među onima koji ih imaju je i - Riječka nadbiskupija. Preskočite "Mir s tobom", bez blagoslovljene vode, a hostiju je bolje primiti u ruke, stoji u uputama.

Galerija Primanje hostije Ivanka Milica +4 Blagoslovljena voda

Rukovanje se smatra bliskim kontaktom, a to bi trebalo izbjegavati. Građani izbjegavaju rukovanje, ljubljenje i dulje kontakte s drugima. Paziti se pogotovo trebaju kronični bolesnici i starije osobe.

Vezani članci Putovnica, ilustracija Novi sojevi koronavirusa ograničavaju putovanja u svim regijama svijeta, no ima i zemalja koje su potpuno ukinule restrikcije za turiste Koronavirus i putovanja, ilustracija Brojna ograničenja zbog novog soja koronavirusa: Zatvaraju se granice ili uvodi karantena, mnogi putnici na letovima iz Južne Afrike vjerojatno zaraženi

"I bez koronavirusa treba higijena, a nažalost, mnogi je nemaju: Svi štede vodu, skupa je, pa zato. Ha, čujte, treba se čuvati, pa što Bog da", kaže Imoćanka u Zagrebu, Milica. Njezina sugrađanka Ivanka zaštitu je pronašla u maski za lice. Kaže da se ne rukuje i da pere ruke, a u tramvaj ulazi samo s rukavicama.

I župama u riječkoj nadbiskupiji stigle su preporuke. Bez pružanja mira i primanja hostije u usta te izbjegavanje blagoslovljene vode. U župi Svetog križa sve to dali su vjernicima na izbor. "Blagoslovljena voda je na ulazu u crkvu, tko se s njom želi prekrižiti, može, tko ne, ne mora. Moja preporuka ovim putem da se kronični bolesnici pripaze, a kao vjernici da se ne treba bojati", kaže pak velečasni Kristijan Zeba.

Nove su preporuke stigle jer se pokazalo da se virus širi puno lakše nego što se mislilo. Epidemiolog Bernard Kaić objašnjava kako se on rukovanjem prenese na ruku druge osobe i onda ju ona može diranjem lica prenijeti u oči ili usta.

Na pitanje dolazi li ljubljenje u obzir, odgovara: "Naravno, mora se normalno živjeti, ali stvarno se ne treba ići ljubakati s nepoznatim ljudima u nekakvim uvjetima. Na primjer, otići na koncert pa se sa svima izljubiti jer je dobra pjesma, to baš nije preporučljivo", dodaje.

Najbolji je savjet i prevencija često i dobro prati ruke, da traje barem 30 sekundi, a kada obrišete ruke papirnatim ručnikom, tek onda zatvorite slavinu, i to s njim u ruci.

No nije Hrvatska jedina zemlja u kojoj su preporuke da se smanji rukovanje i ljubljenje. Među njima su i Švicarka i Francuska. S njemačkom kancelarkom odbio se rukovati njemački ministar vanjskih poslova. Odbiti rukovanje inače nije baš pristojno, kaže nam Želimir Kramarić, bivši šef državnog protokola.

"Po bontonu je pristojno odgovoriti na rukovanje, s tim da imaju pravila. Kada govorimo o protokolu, uvijek osoba višeg ranga pruža ruku prva, kada dama pruži ruku za rukovanje, uvijek se naravno pruži ruka i rukuje se. U ovim slučajevima naravno da ćemo se ispričati i reći o čemu se radi", zaključio je.

I najzdravije i najpristojnije bilo bi prati ruke, s koronavirusom ili bez njega.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju