Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nikad veća potpora za ulazak Hrvatske u NATO

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema najnovijem istraživanju nezavisne agencije za istraživanje tržišta Accent provedenom na zahtjev Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI), 59,3% građana podržava ulazak Hrvatske u NATO, 19,3% se tome protivi, dok je i dalje neodlučno 21,4% ispitanika, priopćila je u ponedjeljak agencija.

Gledajući demografsku strukturu, muškarci u većem broju podržavaju ulazak Hrvatske u NATO od žena (67,8 vs. 51,8%), a glavni razlozi za tu podršku su povećana sigurnost u regiji, bolja budućnost i pozitivni gospodarski učinci članstva.

Pročitajte i ovo Sidro oštetilo cjevovod Balticconnector Hibridno ratovanje Sigurnost milijarde ljudi je ugrožena: "Znamo što su Rusi razvili za ratovanje pod morem" Ilustracija EUFOR Althea NATO u susjednu zemlju šalje bataljun rezervnih snaga: "To je važna odluka za gašenje secesionističkih ideja"

Osnovni razlozi nepodržavanja ulaska u NATO su stav kako taj savez nije potreban, nepovjerenje općenito u velike saveze te mogući odlazak naših vojnika u nesigurne strane zemlje.

Ispitanici u dobi od 35 do 44 godine najmanje podržavaju ulazak Hrvatske u NATO (49%) dok ispitanici stariji od 45 godina u većem broju nego ostale dobne skupine podupiru ulazak Hrvatske u NATO savez (oko 64%). Podrška za NATO je nešto veća u Dalmaciji (63,2%) i Zagrebu (62,0%).

Najveći dio ispitanih građana, njih 82% smatraju kako će Hrvatska ući u NATO u slijedećih 5 godina, dok ih samo 3 % smatra kako Hrvatska neće postati članicom tog saveza.

Čak 72% ispitanika smatra da će ulaskom Hrvatske u NATO savez gospodarstvo Hrvatske imati koristi. Od ispitanika koji ne podržavaju ulazak u NATO njih 84% ipak smatra kako će hrvatsko gospodarstvo donekle imati ili imati velike koristi od ulaska u NATO.

Isto tako, 45,2% ispitanih smatra da će Hrvatska biti donekle sigurnija i snažnija država dok njih 37,5% smatra kako će Hrvatska biti značajno sigurnija i snažnija država ako uđe u savez s Njemačkom, Francuskom, SAD-om, Velikom Britanijom i ostalim članicama NATO-a.

Istraživanje je provedeno od 04. do 09. ožujka 2008. metodom CATI na reprezentativnom uzorku od 1000 građana Republike Hrvatske.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene