Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prema najnovijem istraživanju nezavisne agencije za istraživanje tržišta Accent provedenom na zahtjev Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI), 59,3% građana podržava ulazak Hrvatske u NATO, 19,3% se tome protivi, dok je i dalje neodlučno 21,4% ispitanika, priopćila je u ponedjeljak agencija.


Gledajući demografsku strukturu, muškarci u većem broju podržavaju ulazak Hrvatske u NATO od žena (67,8 vs. 51,8%), a glavni razlozi za tu podršku su povećana sigurnost u regiji, bolja budućnost i pozitivni gospodarski učinci članstva.

Vezani članci Branko Bačić, predsjednik Klub zastupnika HDZ-a u Saboru Bačić nakon Predsjedništva HDZ-a izašao pred medije, odgovorio zašto nema šefa: "Sigurno ćete ga to moći pitati" Zoran Milanović Dayton ubačen u deklaraciju samita NATO-a, Milanović: "Nisam zaprijetio. Nakon šest dana ignoriranja naše molbe, riješeno je u pola minute"

Osnovni razlozi nepodržavanja ulaska u NATO su stav kako taj savez nije potreban, nepovjerenje općenito u velike saveze te mogući odlazak naših vojnika u nesigurne strane zemlje.

Ispitanici u dobi od 35 do 44 godine najmanje podržavaju ulazak Hrvatske u NATO (49%) dok ispitanici stariji od 45 godina u većem broju nego ostale dobne skupine podupiru ulazak Hrvatske u NATO savez (oko 64%). Podrška za NATO je nešto veća u Dalmaciji (63,2%) i Zagrebu (62,0%).

Najveći dio ispitanih građana, njih 82% smatraju kako će Hrvatska ući u NATO u slijedećih 5 godina, dok ih samo 3 % smatra kako Hrvatska neće postati članicom tog saveza.

Čak 72% ispitanika smatra da će ulaskom Hrvatske u NATO savez gospodarstvo Hrvatske imati koristi. Od ispitanika koji ne podržavaju ulazak u NATO njih 84% ipak smatra kako će hrvatsko gospodarstvo donekle imati ili imati velike koristi od ulaska u NATO.

Isto tako, 45,2% ispitanih smatra da će Hrvatska biti donekle sigurnija i snažnija država dok njih 37,5% smatra kako će Hrvatska biti značajno sigurnija i snažnija država ako uđe u savez s Njemačkom, Francuskom, SAD-om, Velikom Britanijom i ostalim članicama NATO-a.

Istraživanje je provedeno od 04. do 09. ožujka 2008. metodom CATI na reprezentativnom uzorku od 1000 građana Republike Hrvatske.