Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neželjena djeca

Oni su posljedica krize koja je počela prije nego su se rodili: 'Ne možemo dopustiti da ponovno budu ostavljeni'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prave žrtve krize u Grčkoj su one koje ne vidimo, oni čiji se glas ne čuje, oni koji se za sebe ne mogu izboriti - djeca.

Predsjednik najveće grčke zaklade za djecu, 'Osmjeh djeteta' (Smile Of The Child) progovorio je o stanju na računu udruge te otkrio kako organizaciji koja dugi niz godina, onima bez odgovarajuće roditeljske skrbi pruža utočište, prijeti nestašica novaca.

Pročitajte i ovo Djeca u pojasu Gaze živima prijeti glad U Pojasu Gaze poginulo više od 13.000 djece: "Zbog neishranjenosti nemaju čak ni snage za plakanje" Provjereno: Moje mjesto pod suncem - 8 Moje mjesto pod suncem Posebno mjesto koje pomaže drugima: "Kako očekivati da dijete bude dobro i pristojno u školi kad je zapravo gladno?"

Kostas Giannopoulous kazao je za Sky news da bi, ukoliko se dogodi najcrniji scenarij brojna skloništa za djecu mogla zatvoriti svoja vrata, te da se radi o mjesecima. Donatori, koje je također pogodila kriza, više nemaju sredstva za financiranje ustanova ovakvog tipa.

TSIPRAS IMA VREMENA DO SRIJEDE U parlament poslan prijedlog zakona o sanaciji banaka

'Ne usudim se ni pomišljati na to. Upravo zbog toga se svim silama trudimo uvjeriti ljude, kako iz Grčke, tako i iz ostatka svijeta da uplate donacije', rekao je predsjednik zaklade Giannopoulous.

'To je grozno. Oko 400 djece računa na nas, tako da ne možemo dopustiti da ponovno budu ostavljena', dodao je Giannopoulous koji je donedavno imao dvije uspješne IT kompanije, a zakladu 'Osmjeh djeteta' pokrenuo je na nagovor petogodišnjeg sina koji je prije 20 godina umro od bolesti raka.

Zaklada drži 11 domova za djecu diljem Atene, nacionalnu telefonsku podršku pomoći i mobilnu medicinsku pomoć. U njihovom se okrilju nalazi 350 djece od kojih većina dolazi iz obitelji koje za njih nisu mogle brinuti.

Veliki broj djece postaje štićenicima zaklade zbog toga što su njihovi roditelji pokleknuli pred alkoholom ili drogama, a mnoga od njih dolaze iz obitelji u kojima je postojao nekakav oblik nasilja.

'Prije nekoliko mjeseci kod nas je stiglo troje djece čiji je samohrani otac počinio samoubojstvo', kazao je Giannopoulous.

GRČKA OTVORILA BANKE NAKON TRI TJEDNA Ljudi od ranog jutra čekaju u dugim redovima

U sklopu zaklade 'Smile of Child' djeluje i bolnica Elena Venizelou, jedno od tri državna rodilišta koje je smješteno u Ateni. Sestre ovog rodilišta danonoćno brinu za najmlađe koje su roditelji napustili. One su sve što ta djeca imaju i sve za što znaju. Njihov posao im je poziv. One žive i rade u bolnici.

Djeca koja se nalaze u njihovoj skrbi ostaju tamo kada navrše 6 mjeseci svojeg života, a potom, ukoliko njihovi roditelji ne mogu brinuti za njih, bivaju preseljena u siročišta.

'To je problem koji je u porastu, a rješenje se ne nazire. Mnoge žene dolaze kod nas na porod, a potom odu, a djecu ostave nama. Velik broj njih smatra da nema mogućnosti odgajati djecu. Drugi problem s kojim se susrećemo je porast broja migranata koji koriste Grčku kao tranzicijsku zemlju. Velik broj trudnica svoje dijete donese na svijet upravo u Grčkoj, a put ka slobodi nastave bez njih', ispričao je Ilias Dalainas, ravnatelj bolnice.

Ta su djeca ljudska posljedica ekonomske krize, grčka neženjena djeca, odbačena i ostavljena zbog krize koja je počela prije nego su se rodili.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene