Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DUGOVI SVE VEĆI

Prijeti li nam kolaps zdravstva zbog nestašice lijekova? Oglasilo se i Ministarstvo: "Sigurnost pacijenata neće biti dovedena u pitanje"

Ilustracija (Foto: Guliver/Thinkstock)
Ilustracija (Foto: Guliver/Thinkstock) Guliver/Thinkstock
Aktualno Galerija +0 Ilustracija (Foto: Guliver/Thinkstock) Galerija 1/1 >>
Iz HUP-Koordinacije veledrogerija ističu kako 24 bolnice od njih 62 imaju rokove plaćanja dulje od 365 dana, a pojedine bolnice, njih 6, plaćaju svoje račune u rokovima duljim od dvije godine. To je posljednje upozorenje i apel na rješavanje neizdržive situacije.

Iz Hrvatske udruge poslodavaca - Koordinacije veledrogerija objavili su u ponedjeljak da ukupna dugovanja bolnica iznose više od dvije milijarde kuna te je dug samo u proteklih šest mjeseci (u polugodišnjem razdoblju) narastao za 500 milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Ilustracija Priopćila tvrtka U ljekarnama nestašica popularnog lijeka protiv bolova: Doznajemo razlog Dug bolnica veledrogerijama - 6 Tri i pol milijarde kuna Veliki rast duga bolnica prema veledrogerijama, prijeti nestašica lijekova: "To nijedna kompanija ne može izdržati"

"Po dostupnim informacijama, dramatični rast ne namjerava se zaustaviti u skorije vrijeme niti postoji mogućnost da se u značajnijem opsegu podmiri, a što će u konačnici rezultirati s milijardu kuna novog duga, tj. duga nastalog samo u 2018. godini.

Takav razvoj situacije veledrogerijama ostavlja sve manje mogućnosti za ekonomsku opravdanost poslovanja te su sve jasnije naznake da bi se već u sljedećim tjednima mogla dogoditi nestašica lijekova", navode oni.

Ističu kako 24 bolnice od njih 62 imaju rokove plaćanja dulje od 365 dana, a pojedine bolnice, njih 6, plaćaju svoje račune u rokovima duljim od dvije godine. To je posljednje upozorenje i apel na rješavanje neizdržive situacije, poručuju iz HUP-Koordinacije veledrogerija.

"Bolnice u prosjeku stvaraju 80 milijuna kuna duga mjesečno uz rokove plaćanja izvan svih zakonskih propisa – takav način poslovanja ne može podržati niti jedan ekonomski model. Od veledrogerija se očekuje da poštuju zakone, imaju uredne isporuke proizvoda - lijekova i medicinske opreme, uredno plaćaju svoje obveze i nabavu lijekova te isplaćuju plaće i doprinose za 1600 zaposlenih. Iz kojih bi se sredstava sve to trebalo financirati?

Dobili smo informaciju da resorna ministarstva nemaju namjeru osigurati dodatna sredstva koja bi usporila ovako dramatičan rast dugovanja i pitamo se vrlo ozbiljno tko će snositi odgovornost za kolaps sustava?" rekao je Josip Matusinović, predsjednik HUP-Koordinacije veledrogerija.

"Obavijestili smo premijera i nadamo se da do najgoreg scenarija neće doći jer o mogućnosti poslovanja veledrogerija ovisi redovita isporuka lijekova bolnicama i posljedično radna mjesta za 1600 zaposlenih", kazao je Matusinović.

Ministarstvo zdravstva: To je dugogodišnji problem

Za komentar najava nestašice lijekova upitali smo i Ministarstvo zdravstva.

"Višegodišnje dugovanje bolnica za lijekove trajni je problem koji se prenosio iz godine u godinu, a ova ga je Vlada naslijedila.

Ministarstvo zdravstva svjesno je težine ovog problema te na njegovu rješavanju intenzivno radi u suradnji s veledrogerijama, s kojima je dosad održano više sastanaka. Također se ulažu zajednički napori ministarstava zdravstva i financija te je prošle godine problem bio riješen smanjenjem ukupnog duga u zdravstvu tako što je Ministarstvo financija dodatno uplatilo 1,267 milijardi kuna po osnovi zakonske obveze države. Naime, sukladno odredbama članaka 72. i 82. Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, Republika Hrvatska je dužna podmiriti obveze za troškove zdravstvene zaštite za pojedine kategorije osiguranika.

Ministarstvo zdravstva u kontinuiranom je kontaktu s bolnicama i veledrogerijama, kao i s Ministarstvom financija, te neće doći ni do kakve nestašice lijekova, a sigurnost pacijenata neće biti dovedena u pitanje.

Također, u sklopu širih aktivnosti koje poduzima na uspostavi financijski održivog zdravstvenog sustava, Ministarstvo zdravstva radi na dugoročnom rješavanju i ove problematike", navedeno je u odgovoru iz resornog ministarstva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene