Da bolnice duguju veledrogerijama nije novost. Ali je novost da je sada dug dosegao tri i pol milijarde kuna i da raste brže nego ikad. Veledrogerije upozoravaju da bi to moglo značiti i nestašicu lijekova.

Galerija Dug bolnica veledrogerijama - 6 Dug bolnica veledrogerijama - 1 Dug bolnica veledrogerijama - 2 +7 Dug bolnica veledrogerijama - 3

Tri i pol milijarde kuna. Toliko sada bolnice duguju veledrogerijama. Jer ovako funkcioniraju – lijekove kupe i troše, ali ne plate odmah. U prosjeku će bolnice platiti tek za 450 dana. Iz koordinacije veledrogerija opet su poslali apel da to tako ne može. Ovako, kažu, nikada nije bilo. Pa tvrde da prijeti i nestašica lijekova.

Vezani članci Vladimir Matijanić Završena je inspekcija oko smrti Vladimira Matijanića: U cijeli proces uključen i DORH Testiranje na koronavirus, ilustracija Stigli najnoviji podaci Stožera: Preminulo je 8 ljudi

„Unazad dvije godine dug je rastao petsto milijuna kuna godišnje. Sad je samo u svibnju narastao za dvjesta milijuna. To nijedna kompanija ne može izdržati“, oštro je poručila Diana Percač iz koordinacije veledrogerija.

Kaže da su među bolnicama koje najviše kasne dubrovačka, sisačka, vinkovačka i vukovarska. Iz vukovarske bolnice kažu da dug postoji, ali da lijekova ima. Ravnateljica Vesna Bosanac uvjerava da u bolnici imaju sve što im je nužno i da im svi dobavljači lijekova izlaze u susret i dobavljaju lijekove koji su nužni pacijentima.

I ostale bolnice s tog popisa uvjeravaju da lijekova neće nestati, ali dug je rapidno rastao zbog epidemije. „Treći i četvrti mjesec smo radili s trideset posto kapaciteta, ljudi su morali biti kući i oni su dobivali punu plaću, bolnice su gotovo imale pune troškove, a ti troškovi nisu bili toliko manji koliko su bili manji prihodi“, opravdava situaciju Dražen Jurković iz Udruge poslodavaca u zdravstvu.

Veledrogerije sada traže da država bolnicama da financijsku injekciju od šesto milijuna kuna. U ožujku im je isplaćeno četristo milijuna kuna. „To je bila samo kap u moru koja je nama omogućila da kratko udahnemo. Ako nema nove uplate ja ne znam kako ćemo mi preživjeti ljeto, a kamoli neki drug val - ne daj bože“, dodala je Percač.

Novi sastanak će se, poručuju iz ministarstva zdravstva, održati idući tjedan. Razgovarat će i pokušati riješiti problem u skladu s proračunskim mogućnostima koje će koordinirati s Ministarstvom financija, priopćili su iz ministarstva.

I sam ministar Beroš nekoliko puta je rekao da treba naći dugoročnije rješenje. Jer ovaj scenarij, kao u začaranom krugu, ponavlja se svako malo.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju