Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tri i pol milijarde kuna

Veliki rast duga bolnica prema veledrogerijama, prijeti nestašica lijekova: "To nijedna kompanija ne može izdržati"

Dug bolnica veledrogerijama - 6
Dug bolnica veledrogerijama - 6 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Dug bolnica veledrogerijama - 1 Dug bolnica veledrogerijama - 1 Foto: DNEVNIK.hr Dug bolnica veledrogerijama - 6 Dug bolnica veledrogerijama - 6 Foto: DNEVNIK.hr Dug bolnica veledrogerijama - 2 Dug bolnica veledrogerijama - 2 Foto: DNEVNIK.hr Dug bolnica veledrogerijama - 3 Dug bolnica veledrogerijama - 3 Foto: DNEVNIK.hr +6 Dug bolnica veledrogerijama - 4 Galerija 1/11 >>
Da bolnice duguju veledrogerijama nije novost. Ali je novost da je sada dug dosegao tri i pol milijarde kuna i da raste brže nego ikad. Veledrogerije upozoravaju da bi to moglo značiti i nestašicu lijekova.

Tri i pol milijarde kuna. Toliko sada bolnice duguju veledrogerijama. Jer ovako funkcioniraju – lijekove kupe i troše, ali ne plate odmah. U prosjeku će bolnice platiti tek za 450 dana. Iz koordinacije veledrogerija opet su poslali apel da to tako ne može. Ovako, kažu, nikada nije bilo. Pa tvrde da prijeti i nestašica lijekova.

Pročitajte i ovo Vili Beroš Odgovorio Gradu Zagrebu Sve bolnice postaju državne, Beroš tvrdi da se ne radi o političkoj odluci već o brizi za pacijente Vili Beroš Država preuzima upravljanje Bolnice postaju državne od 1. siječnja, Beroš poručio: "Jamčim da neće biti ukidanja bolnica"

„Unazad dvije godine dug je rastao petsto milijuna kuna godišnje. Sad je samo u svibnju narastao za dvjesta milijuna. To nijedna kompanija ne može izdržati“, oštro je poručila Diana Percač iz koordinacije veledrogerija.

Kaže da su među bolnicama koje najviše kasne dubrovačka, sisačka, vinkovačka i vukovarska. Iz vukovarske bolnice kažu da dug postoji, ali da lijekova ima. Ravnateljica Vesna Bosanac uvjerava da u bolnici imaju sve što im je nužno i da im svi dobavljači lijekova izlaze u susret i dobavljaju lijekove koji su nužni pacijentima.

I ostale bolnice s tog popisa uvjeravaju da lijekova neće nestati, ali dug je rapidno rastao zbog epidemije. „Treći i četvrti mjesec smo radili s trideset posto kapaciteta, ljudi su morali biti kući i oni su dobivali punu plaću, bolnice su gotovo imale pune troškove, a ti troškovi nisu bili toliko manji koliko su bili manji prihodi“, opravdava situaciju Dražen Jurković iz Udruge poslodavaca u zdravstvu.

Veledrogerije sada traže da država bolnicama da financijsku injekciju od šesto milijuna kuna. U ožujku im je isplaćeno četristo milijuna kuna. „To je bila samo kap u moru koja je nama omogućila da kratko udahnemo. Ako nema nove uplate ja ne znam kako ćemo mi preživjeti ljeto, a kamoli neki drug val - ne daj bože“, dodala je Percač.

Novi sastanak će se, poručuju iz ministarstva zdravstva, održati idući tjedan. Razgovarat će i pokušati riješiti problem u skladu s proračunskim mogućnostima koje će koordinirati s Ministarstvom financija, priopćili su iz ministarstva.

I sam ministar Beroš nekoliko puta je rekao da treba naći dugoročnije rješenje. Jer ovaj scenarij, kao u začaranom krugu, ponavlja se svako malo.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene