Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pomoć države itekako bi pomogla gradu koji se bori s najvećom nezaposlenošću u Hrvatskoj. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, bez posla je svaki treći radno sposoban stanovnik. Ekipa Nove TV provjerila je kako izgleda život u gradu u kojem je radno mjesto postalo - luksuz.


Napušteni poslovni prostori prazno središte grada nedovršeni trgovački centar koji se počeo graditi još prije rata. Građani prizivaju otvaranje novih tvrtki, ali to se u Obrovcu nije dogodilo godinama.

Vezani članci Doktor Jusup iz Obrovca (Foto: Dnevnik.hr) Zašto liječnička komora nije reagirala na slučaj Obrovac? "HZZO i Ministarstvo jedini imaju ovlasti" Doktor Goran Jusup i Veronika Peccolaj (Foto: Provjereno Nova TV) Veći šok od posjeta ordinaciji doktora Jusupa bilo je ono što je uslijedilo: Izrugivanje i pranje institucija od odgovornosti

Ivan je pokušao sa samozapošljavanjem. Iako je politolog, vodi trgovinu stočne hrane. 'Ušao sam u ovaj posao da bih riješio svoje egzistencijalne potrebe, no nisam uspio jer cijela zajednica ima visoku stopu nezaposlenosti i ljudi jednostavno nemaju novaca', kaže Ivan Matić.

Nestalo novca za mjere aktivnog zapošljavanja, Mrsić iznio novi plan

Obrovac je na samom hrvatskom vrhu po stopi nezaposlenosti od 33,1 posto. Slijede ga Beli Manastir i Imotski s 30,5 posto. Lokalna vlast uvjerava da se trudi smanjiti nezaposlenost. 'Učinili smo maksimalno što se tiče infrastrukture i što se tiče poticaja što grad može učiniti. Nijedan formalni korak s naše strane nije izostao. Ostalo je stvar investitora', kaže Ante Župan, gradonačelnik Obrovca.

Ni obrovački gimnazijalci ovdje ne vide budućnost. 'Neću završit ovdje školu jer nema posla, jer nema ništa. Ne vidim se ovdje ni u budućnosti', kaže Mia Miličević.

Loša perspektiva, nažalost, samo se pridružila onom po čemu je Obrovac odavno poznat - napuštenoj industrijskoj zoni, simbolu najvećih investicijskih promašaja u Hrvatskoj.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook