Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potpuno smireni saslušali presudu

VIDEO: Nervozu generala otkrivalo je tek plitko disanje i stiskanje čeljusti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hašku presudu - tri generala saslušala su kao pravi profesionalni vojnici. Potpuno smireni. Bez promjene na licu. I bez emocija.

'Oni znaju sakriti emocije, naučeni su da ih mogu sakriti i da to na svom licu i tijelu ne pokazuju', kazala je PR stručnjakinja Ksenija Oletić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Podrška generalima FOTO I VIDEO: 'Kako objasniti djeci da su im očevi zločinci' Slika nije dostupna Kao u noćnoj mori... Iz sudnice su izlazili u potpunom šoku

Uzbuđenje i nervozu otkrivalo je tek plitko disanje i stiskanje čeljusti. Pogotovo uoči izricanja presude. 'U trenutku kad je očekivao da sudac treba izreći kaznu, kad se s jedne noge prebacivao na drugu, to je zapravo otvoreno pokazivanje nelagode. Zapravo govori 'čekam trenutak da sjednem i  svojoj glavi razmislim što se dogodilo', kaže PR stručnjakinja.

>> Gotovini 24, Markaču 18 godina zatvora, Čermak oslobođen

>> VIDEO: 'Evo vam hrvatski narode, Bog nas može samo spasiti'

Kada je sudac Orie izrekao Mladenu Markaču izrekao '18 godina', on je nekoliko puta oblizao usne. 'To je znak da su mu usta bila suha, zapravo je bio nervozan u očekivanju što će se dalje dogoditi. Jedna baš otvorena nelagoda'.

Da pretjerane emocije danas nisu bile prisutne u Haagu najbolje govori i reakcija generala Čermaka koji unatoč oslobađajućoj presudi, nije pokazao ni ushićenje ni veselje. 'Nije pokazivao pozitivne emocije što bi mi očekivali. Može se vidjeti ljutnja, vjerojatno kao 'zašto sam ja bio ovdje? Koliko sam godina tu proveo? Od početka sam tvrdio da mi nismo krivi', i to je zapravo otvoreno pokazivanje ljutnje', dodala je Oletić.

Suzdržati se nije mogla ni publika, pa čak ni neki iz odvjetničkog tima, koji su pustili suze čim su čuli riječi: '24 godine zatvora'.

'Članica odvjetničkog tima se poistovjetila. Kad je bila pročitana presuda - Gotovini 24 godine, Markaču 18 godina, to je članica tima shvatila - ja sam dio tog tima i shvaćam to osobno', pojasnila je stručnjakinja.

Slušati kako ste krivi za pljačke, provale, ubojstva, zločinački pothvat - za generale je, nema sumnja, bila stresna situacija, objašnjava naša sugovornica. 'Možda nisu ni svjesni što sve to sa sobom donosi. Najvjerojatnioje tek sad kad će sjesti u tišini, bez kamera, moći će na neki način analizirati što se dogodilo, pokazati emocije odvjetnicima, obitelji, prijateljima'.

I prije nego što mu je pročitana kazna, general Gotovina kao da je znao - osudili su me. Samo je bilo pitanje na koliko godina.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene