Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kakve će biti posljedice?

VIDEO: Što ova presuda znači za Hrvatsku?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Koliko će odluka haškog suda utjecati na budućnost Hrvatsku, te hoće li imati težih povijesnih i političkih posljedica, pitali smo povjesničare, stručnjake za Europu te pravnike.

'Ovo je za mene velika frustracija. Vidjeli smo kod Vukovara, nitko nije optužen na ovaj način, nitko nije tužen da bi bio sudionik udruženog zločinačkog pothvata. Ne smijemo mirno stajati i gledati', komentirala je presudu odvjetnica Jadranka Sloković.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ekskluzivno istraživanje Dnevnika Nove TV Ekskluzivno: Za građane su presudom izjednačeni žrtva i agresor Slika nije dostupna 'Nitko ne krije šok' Srpski tisak o presudi generalima

>> VIDEO: 'Evo vam hrvatski narode, Bog nas može samo spasiti'

>> Gotovini 24, Markaču 18 godina zatvora, Čermak oslobođen

Ljutnju zbog prve izgubljene pravne bitke, odvjetnica s bogatim haškim iskustvom nije skrivala. U žalbenom postupku oslobodila je braću Kupreškiće. Politika, smatra, treba biti aktivnija. 'Mislim da bi ja angažirala i međunarodne pravnike i naše, cijeli tim koji će vrlo ozbiljno odraditi ta neka pitanja', kazala je Sloković.

Profesor Mladen Ančić dobar je poznavatalj haškog suda - svjedok ekspert. Premda se i sam ovakvog raspleta pribojavao, ne misli da će iskrivljena slika o Oluji imati povijesnih posljedica. 'Ne treba oko toga raditi veliki spektakl, u Hrvatskoj nitko neće početi na drugi način tumačiti Domovinski rat, nitko neće pisati novi dodatak u udžbeniku u kojem će biti nešto novo napisano o Domovinskom ratu', smatra povjesničar.

O generalima koji su stvarali našu zemlju, smiruje tenzije naš sugovornik, djeca neće učiti iz novih knjiga. 'Neće Sudbeno vijeće doći i pisati školski program. Mi ćemo pisati naše programe, a ne netko drugi. Sudbeno vijeće je napravilo jednu karikaturu prava', dodao je Ančić.

Iako će haška pljuska dugo biti pod povećalom, stručanjak za europske integracije Damir Grubiša, uvjerava kako neće ugroziti hrvatski put prema Europi. 'Hrvatska ima svoju jasnu poziciju u svijetu. Ono što je bilo i što su bili elementi takvog pothvata ne utječu bitno na položaj Hrvatske. Mi smo sigurno u Europskoj uniji, samo je pitanje kad', pojasnio je te dodao kako u žalbenom postupku, koji predstoji hrvatskim generalima, vidi - novu šansu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene