Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobro je znati!

Sitni, a mogu napraviti veliki problem: Ako ikada dotaknete ovu morsku životinju, savjeti će vam dobro doći

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Jeste li se ikada pitali što učiniti ako stanete na ježa? Sitne, tamne životinje strah su mnogima, ali postoje koraci kojima možete izbjeći infekciju ako stanete na njih.

Morski ježevi su prave male klopke u moru. Iskustvo uboda nije nimalo ugodno, ali postoje određeni koraci koje trebate napraviti ako se vi ili netko vama blizak nađe u toj situaciji.

Najprije, bodlje morskih ježeva treba odmah ukloniti. S obzirom na to da ocat otapa većinu bodlji morskog ježa, nekoliko ispiranja octom ili natapanja kompresom može biti dovoljno za uklanjanje bodlji koje nisu duboko prodrle.

Ključne stvari za uspješno uklanjanje ježevih bodlji iz kože su: topla voda, sterilna igla, pinceta, alkohol, antibiotska mast/prašak te krema za brzu obnovu kože.

Bitno je omekšati kožu u području u kojem su bodlje, a to je najbolje  napraviti u toploj vodi. Nadalje, potrebno je alkoholom dezinficirati površinu kože, a bodlje koje su iznad površine kože nježno izvući pincetom.

Pročitajte i ovo James Cameron Poginulo petero putnika Redatelj Titanica tvrdi da je predvidio sudbinu podmornice Titan: "Osjetio sam u kostima što se dogodilo"

Kada ste to učinili, sterilnom iglom otvorite kanale za bodlje koje su dublje prodrle u kožu i kružnim pokretima ih izvucite na površinu s pincetom.

Kada su sve bodlje napokon vani, možete na tom području namaziti antibiotsku mast ili prašak. No, dovoljna je i krema za brzu obnovu kože.

Ako vidite da vam to nije dovoljno pomoglo, svakako kontaktirajte liječnika.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene