Obavijesti Video Pretražite Navigacija
kako to nadoknaditi?

Istrani žele radne nedjelje: "Otkidaju nam od usta usred sezone"

Aktualno Galerija Žele radne nedjelje - 5 Žele radne nedjelje - 5 Foto: DNEVNIK.hr Žele radne nedjelje - 4 Žele radne nedjelje - 4 Foto: DNEVNIK.hr Žele radne nedjelje - 3 Žele radne nedjelje - 3 Foto: DNEVNIK.hr Žele radne nedjelje - 2 Žele radne nedjelje - 2 Foto: DNEVNIK.hr +3 Žele radne nedjelje - 1 Galerija 1/8 >>
Sitno se broji do neradnih nedjelja. I dok jedni jedva čekaju svoju prvu slobodnu nedjelju, druge ova izmjena zakona o trgovini ljuti. Kažu da je ovo mjera protiv duže sezone, i da im se brani da rade.

Kojim će nedjeljama prodavati svoje svilene marame motovunska umjetnica morat će dobro razmisliti.

"Za nas u središtu Istre, pogotovo Motovun je toliko jak, nama su nedjelje, nama su vikendi uvijek puni", kaže Dorijana Močibob, vlasnica suvenirnice u Motovunu.

No, od početka sljedećeg mjeseca, moći će odraditi tek 16 nedjelja u godini.

"Kod nas sezona traje skoro cijelu godinu praktički. Mi krećemo prije Uskrsa pa sve do nove godine stalno, vikendi su nam najjači", kaže Močibob.

Osobito listopad i studeni kada je sezona bijelog tartufa. A na nju se, kaže, naslanjanju i božićni i novogodišnji blagdani.

Pročitajte i ovo Hitna udarila maloljetnike na Bundeku - 4 Nesreća na Bundeku Stanje mladića kojeg je pregazila hitna i dalje je ozbiljno: "Još je uvijek na jedinici intenzivne skrbi"

"Zna se da su tu vikendom ti sajmovi tartufa, sajmovi rade, gastronomija radi, svi rade, ugostiteljstvo radi, a mi smo zatvoreni. Apsolutno nam ne odgovara, to su nam ustvari najjači dani", ističe Dorijana.

"Grupa koje mi dolaze nedjeljama, šta da ja njima kažem, nemojte doći, a oni prodali izlete naplatiti po 200 300 dolara osobi. Znači već je prodano 180 izleta? Ma nego šta!", ističe Močibob reporterki Dnevnika Nove TV Lini Dollar.

Ove će ih godine, kaže, još možda i moći ubaciti u radne nedjelje, no što je sa sljedećom

"Ako smo dobro izračunali, negdje oko mjesec dana bi sve skupa kroz te nedjelje trebali biti zatvoreni, šta je ogromna količina dana", kaže Saša Benčić, vlasnik trgovine u Motovunu.

I taj minus njemu, kaže, ugrožava egzistenciju.

"Nama otkidaju glavne dane u turizmu, usred sezone, prihode. Ne znam na koji način bi sad mi to trebali nadoknaditi", govori Benčić.

On, ali i svi oni mali gradovi u središnjoj Istri čija je sezona malo drugačija i koja se ne veže isključivo za sunce i more.

Pročitajte i ovo Pomor pčela zbog tretiranja komaraca - 5 Prizori koji tjeraju suze na oči "Ovo dosad nisam doživio": Strava u Slavoniji, pomor 90 posto pčela, a ovo je razlog

"Za turističku zemlju koja se trudi produžiti sezonu, pogotovo u destinacijama koje imaju jaku i pred i post sezonu, ovo nikako nije dobro. I svakako će gost biti uskraćen za dio sadržaja", smatra David Matković, direktor Turističke zajednice Motovun.

To su, napominje, gradovi, u kojima se turisti, pojedinci ili grupe, ne zadržavaju dugo. I zato je svaki dan bitan.

"U Motovunu smo samo do poslijepodneva", rekao je Tobias iz Njemačke.

"Jedan dan, da, samo izlet na jedan dan. Volim ručno rađene suvenire. Jako su lijepi. Odlična kvaliteta. Da, kupila sam raspelo za svog supruga", kazala je Mary iz SAD-a.

A kako će kupnja poklona u Motovunu, Humu ili Grožnjanu nedjeljama i praznicima izgledati uskoro – tek ćemo vidjeti, zaključuje reporterka.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene