Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Vrhunac bizarnosti'

Neobična rasprava u Saboru o tropskom drvetu, pečenju krafni i čačkalicama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Recimo, dok uživate u krafnama, da li vi kolega Grubišić uopće razmišljate koliko se mora iskrčiti tropskog drveća u šumi, počela je svoje pitanje Đurđica Sumrak.

Očekivano kratku raspravu o prijedlogu Zakona o potvrđivanju međunarodnog sporazuma o tropskom drvu iz 2006. saborski su zastupnici u četvrtak poslijepodne skrenuli na raspravu o pečenju krafni, čačkalicama te radu u Bangladešu, a Željko Reiner (HDZ) ustvrdio je kako je vrhunac bizarnosti cijele priče to što se 2015. godine potvrđuje međunarodni sporazum star devet godina, a sve to po hitnom postupku.

Pročitajte i ovo Nova lica u Saboru - 4 Velik broj Nova lica u Saboru: Dolaze iz različitih političkih opcija, a ima i jedan volonter Armin Hodžić Jedan novi predstavnik Sastali su se predstavnici manjina: "Jedinstveni smo, prioritet nam je boljitak svih građana"

'Recimo, dok uživate u krafnama, da li vi kolega Grubišić uopće razmišljate koliko se mora iskrčiti tropskog drveća u šumi, a sve zbog toga da bi se posadila palma od koje se pravi palmino ulje jer u palminom ulju koje se koristi u fritezama, slasne se krafne peku', pitala je Đurđica Sumrak (HDZ) HDSSB-ovca Boru Grubišića.

'U 10 mjeseci uvezli smo kruha za 800 milijuna kuna'

HDZ će, kazala je, sporazum podržati no izrazila je zabrinutost za budućnost 'jer ako su naše hrvatske šume pluća kod nas u Hrvatskoj, onda su šume Amazone i kišne šume pluća na Zemljinoj kugli'.

'Dirljiva je vaša briga za pluća naše države, kao i za pluća cijeloga svijeta, a ja evo nisam ni znao da se krafne peku na palminomu ulju. Inače nema ni štete od mojih krafni jer mi uvijek u Slavoniji pečemo na svinjskoj masti. Prema tome, nema uopće štete ni za kakva drva, ni tropska ni ne tropska', zaključio je prozvani Grubišić.

'Takve se krafne najčešće tako spravljaju u Americi, a mi ne trošimo toliko tog palminog ulja jer smo siromašni pa ne možemo to kupiti, a i svinjsku mast više se koristi baš ako ćemo kod krafni', pojašnjavala je dalje Sumrak.

HDZ, tvrdi, ima pripremljen takav zakon u kojem će se posebno poticati finalizacija šumskog drveta. 'Tako da se kod nas recimo izrađuju čačkalice, a ne da mi izvozimo drvo, a onda čačkalice uvozimo u Hrvatsku', pojasnila je Sumrak.

Sabor: Nadzor policije je važan, ozbiljan posao treba platiti

'Čačkalica na tropsko drvo', čudio se predsjedavajući Sabora Nenad Stazić.

'Ovo je vjerojatno vrhunac bizarnosti! Nejasno mi je zbog čega mi danas 2015. imamo kao hitni postupak potvrđivanje Međunarodnog sporazuma koji je napravljen 2006., a nakon devet godina mi kao hitno moramo to raspraviti. U situaciji u kojoj nam se gospodarstvo raspada, u situaciji u kojoj su repovi pred pučkim kuhinjama, u situaciji u kojoj nam deseci tisuća mladih odlaze iz Hrvatske', komentirao je HDZ-ov Željko Reiner.

'Mi potvrđujemo zakon i međunarodni sporazum iz 2006. godine po hitnom postupku da ne bi nestale sve ove vrste drva. I dok se mi sjetimo 2006. da to treba potvrditi do 2015. svih tih devet godina, eto, šume Amazone se krče nemilice', složio se HDSSB-ovac Grubišić.

Što se tiče samog sadržaja zakonskog prijedloga kojim ga potvrđuje i Hrvatska, uz 27 članica EU , Grubišić je poručio: 'Ne mislim se rugati, ali bio sam u Parlamentu kada je izglasavan i zakon o poboljšanju uvjeta rada u Bangladešu. Europski parlament glasa o poboljšanju uvjeta rada radnika u Bangladešu!'.

Na upozorenje predsjedavajućeg Stazića da se vrati na tropsko drvo Grubišić mu je uzvratio kako je i Bangladeš u tropskom području. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene