Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Paket ovršnih zakona

Novi ovršni zakon: Doznajte što možete očekivati ako ste dužnik

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Burnu raspravu u Saboru izazvao je prijedlog novog ovršnog zakona. Zbog sve većeg broja neplaćenih računa, gotovo 230.000 građana ima blokirane račune.

Jeftinije ovrhe za građane trebao bi donijeti novi paket ovršnih zakona koji bi postupak trebao pojednostaviti. Za poslodavce koji ne isplaćuju plaće, na papiru, ovi zakoni predstavljaju strah i trepet, jer ih blokirati mogu sami radnici. No, mnogi strahuju, kako u praksi to neće biti izvedivo.

Pročitajte i ovo Nino Raspudić i Marija Selak Raspudić lom u stranci Udarac Raspudićima! Napuštanjem Mosta ostaju bez novca iz proračuna, samo je jedan način da ga dobiju Nikola Grmoja u Saboru Oporba burno novom vlasniku Fortenove: "Nitko u povijesti Hrvatske nije bio ovako moćan kao tajkun Vujnovac"

Na primjer, do sada je vrijedilo da operater dužniku preko odvjetničkog ureda ili javnog bilježnika pokuša naplatiti dug, 'sjednu' mu na plaću i namire trošak. Trošak tog odvjetnika platio bi dužnik, i to bi naravno, u većini slučajeva, bilo skuplje nego sam dug. Sada će tvrtka kojoj osoba duguje ići izravno na sud, sud će Fini dati nalog da blokira račun dužnika i to je u konačnici jeftinije jer nema plaćanja odvjetnika. Naravno, i dalje vrijedi pravilo da se dio plaće ne smije dirati, kao ni primjerice, dječji doplatak, rodiljne naknade ili invalidnine.

Ovrhe prijete i tristotinjak radnika Redarstva, vatrogastva i rasadnika, koji već tri mjeseca nisu primili plaće. 'Djeca gladna, žena ne radu, ja ne radim, 350 duša ne radi, 3 mjeseca ne primamo plaću, prekovremenih skoro 200, nitko ništa ne plaća', rekao je Ivica Mikulić, radnik RVR-a. 'Mi smo u ovom trenutku dužni skoro 15 milijuna kuna samo za ova tri mjeseca što nam nisu isplatili plaću', rekao je Zvonimir Vukorepa, bivši radnik RVR-a.

>> Hoće li novi ovršni zakon pomoći građanima u rješavanju problema?

Da je već na snazi novi izmijenjen ovršni zakon, koji se našao na klupama zastupnika radnicima bi, barem u teoriji, bilo lakše. S potvrdom o neisplaćenim plaćama mogli bi blokirati poslodavca.Za građane presudan zakon, za zastupnike, još jedna prilika za prepucavanja. 'Točno je to da je HDZ i njegova koalicija u neku ruku opljačkali državnu imovinu, ali opet kada gledamo poteze Kukuriku koalicije, onda vidimo da je sada na redu pljačka građana', rekao je Boro Grubišić, saborski zastupnik HDSSB-a.

'Mogli bismo jedni drugima svašta reći, iskoristiti svašta šta smo radili i jedni i drugi i treći i molili bismo posebno predsjedavajućeg da reagira na uvrede kada budu iznesene', rekao je Gordan Jandroković, saborski zastupnik HDZ-a. 'Ne mislim ovdje uvoditi verbalni delikt, nemojte tražiti od mene da kažnjavam zastupnike zbog onoga što izgovore', rekao je potpredsjednik Sabora Nenad Stazić.

No, pred kamerama, tek su rijetki spremni govoriti o osobnim iskustvima s ovrhama. 'Skinuto mi je sa žiro računa, ispostavilo se poslije da sam ja račun za mobitel platio', rekao je zastupnik HDSSb-a Zoran Vinković. 'Osobno nisam imala neugodnih iskustava sa ovrhom, ali znam da su ljudi imali neugodnih iskustava, rekla je Ana Lovrin, saborska zastupnica HDZ-a. Neugodnih iskustava, imali su, zasigurno, i neki od čak 80 tisuća radnika koji rade, a ne primaju plaću. Novim ovršnim zakonima trebali bi do lakše naplate.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene